Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri municipale în Cuba: Cea mai scăzută participare la vot din ultimii 46 de ani

Pixabay
Cuba steag flag

Participarea la primul tur al alegerilor municipale din Cuba a atins 68,58%, cea mai scăzută după 1976, a anunţat luni autoritatea electorală, a doua zi după scrutin, citată marţi de France Presse.

"Alegerile s-au desfăşurat conform planului, în calm, organizare, disciplină şi cu respectarea legii", a declarat preşedinta Consiliului Electoral Naţional (CEN), Alina Balseiro, într-o conferinţă de presă difuzată la televiziune, potrivit Agerpres.

Conform rezultatelor aproape finale anunţate de preşedinta CEN, participarea a atins 68,58%, adică peste 5,7 milioane de votanţi. Aceasta este cea mai scăzută rată de la intrarea în vigoare a sistemului electoral în 1976.

În octombrie, în timpul unui referendum ce a aprobat un nou Cod al Familiei, care autorizează în special căsătoriile între persoane de acelaşi sex, prezenţa la vot ajunsese la 74,12%. Aceasta a fost deja cea mai scăzută prezenţă la vot înregistrată.

Opoziţia, care nu este autorizată în Cuba (11,2 milioane de locuitori), a chemat la abţinere în faţa dificultăţilor candidaţilor săi de a se prezenta împotriva candidaţilor favorabili guvernului şi Partidului Comunist din Cuba (PCC, unic).

Acesta din urmă nu a prezentat candidaţi, dar a supervizat scrutinul ce va conduce la alegerea a 12.427 de delegaţi municipali ai puterii populare dintre cei aproximativ 27.000 de candidaţi desemnaţi de alegători într-un vot cu mâna ridicată în adunările de cartier.

Potrivit lui Balseiro, 89,11% din buletinele de vot au fost validate, 5,22% au fost albe şi 5,07% anulate. Voturile în alb sau buletinele de vot marcate cu sloganuri antiguvernamentale sunt de asemenea folosite de alegători pentru a-şi exprima opoziţia, notează AFP.

Duminică au fost aleşi 11.502 de delegaţi, iar pentru 925 de posturi de delegat unde niciunul dintre candidaţi nu a obţinut peste 50% din voturi va fi organizat un al doilea tur la 4 decembrie.

Aceste alegeri reprezintă prima etapă a unui mecanism electoral ce va continua cu alegerile parlamentare din 2023.

Consilierii aleşi vor forma echipele municipale şi vor propune, dintre acestea, 50% din candidaţi în adunările provinciale şi pentru Parlament, care alege Consiliul de Stat şi pe preşedintele ţării. Restul de 50% vor fi propuşi de organizaţii sociale apropiate guvernului.

În teorie, sistemul electoral permite oricărui cetăţean cubanez să intre în Parlament. Dar opoziţia denunţă procesul, considerând că, prin influenţă şi votul militanţilor şi susţinătorilor săi, PCC reuşeşte să se asigure că niciun opozant nu este ales.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.