Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri parlamentare anticipate în Japonia: Premierul Shinzo Abe câștigă detașat, conform sondajelor

Shinzo Abe

Premierul japonez conservator Shinzo Abe a repurtat o victorie detaşată în alegerile legislative anticipate, potrivit primelor sondaje, câştigând astfel pariul său de a obţine un nou mandat în fruntea celei de-a treia economii mondiale, pe fondul ameninţărilor nord-coreene, relatează AFP.

Coaliţia formată de Partidul Liberal Democrat (PLD, de dreapta), al lui Abe, şi de partidul Komeito (centru-dreapta) este pe cale să câştige 311 de locuri din cele 465 ale Camerei inferioare, obţinând astfel o majoritate de două treimi, potrivit estimărilor canalului privat TBS, bazate pe sondajele la ieşirea de la urne difuzate după ora locală 20:00 (11:00 GMT).

Aflat la putere de la sfârşitul anului 2012, după un prim mandat ratat în 2006-2007, Shinzo Abe, de 63 de ani, va putea astfel să rămână la conducere până în 2022 şi să atingă recordul de longevitate al unui prim-ministru japonez, scrie agerpres.ro.

Înaintea acestor alegeri, coaliţia sa guvernamentală dispunea de 318 locuri în Camera inferioară a parlamentului, dar scandaluri repetate i-au afectat imaginea, făcând să se contureze riscul unei înfrângeri în alegerile legislativele prevăzute iniţial peste un an.

Şi de aici decizia adoptată luna trecută de Abe de a declanşa alegeri anticipate pentru a profita de o opoziţie fragmentată, cât mai era timp.

Odată cu noua sa majoritate confortabilă, el va fi încă şi mai mult legitimat în fermitatea sa afişată faţă de Coreea de Nord, care a lansat deja două rachete pe deasupra arhipelagului nipon. Abe este favorabil poziţiei aliatului american, care constă în menţinerea "tuturor opţiunilor" în perspectivă, inclusiv cea militară împotriva Phenianului.

În urma unei scurte campanii de 12 zile, centrată pe economie şi problema nord-coreeană, milioane de japonezi au înfruntat duminică ploi torenţiale, generate de apropierea unui puternic taifun.

Dacă intemperiile nu au perturbat logistica scrutinului, ele ar putea să fi favorizat absenteismul deşi în Japonia este posibil să se voteze cu mai multe zile înainte. Circa 21,4 milioane de alegători din cei aproximativ 100 de milioane de japonezi cu drept de vot au votat astfel înainte de duminică, ceea ce constituie un record.

Partidul speranţei, creat recent şi condus de carismatica guvernatoare a Tokyo, Yuriko Koike, ar urma să obţină 50 de locuri, potrivit TBS. Adică mai puţin decât cealaltă principală formaţiune de opoziţie, Partidul Democrat Constituţional, care ar câştiga 58 de locuri.

"Cred că rezultatul va fi foarte sever", a declarat Koike duminică după primele sondaje realizate la ieşirea din birourile de votare, în timp ce ea se afla la Paris pentru a asista la o conferinţă internaţională a primarilor angajaţi împotriva poluării atmosferice.

"Motivele înfrângerii ar trebui examinate ulterior, dar trebuie să cer scuze alegătorilor dacă cuvintele mele şi conduita mea i-au deranjat", a adăugat ea, fără să se exprime clar cu privire la viitorul său la conducerea formaţiunii:"În calitate de fondatoare a partidului, îmi voi asuma responsabilităţile".

Această femeie cu orientare de dreapta, în vârstă de 65 de ani, o fostă vedetă de televiziune, fost ministru în guvernul Abe şi la fel de naţionalistă ca şi acesta, şi-a văzut cota de popularitate prăbuşindu-se pentru că nu s-a prezentat în parlament, într-o ţară în care Constituţia impune ca premierul să fie ales printre deputaţi şi senatori.

"Victoria PLD se datorează pur şi simplu faptului că opoziţia nu a putut să formeze un front unit", a declarat politologul Mikitaka Masuyama, de la Institutul naţional pentru studii politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.