Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri parlamentare în Portugalia. Scrutinul ar putea confirma succesul socialiştilor

www.politicall.ro
Portugalia steag

Secţiile de votare s-au deschis duminică în Portugalia, la orele 07:00 GMT, pentru alegeri legislative în care premierul socialist aflat la sfârşit de mandat Antonio Costa este dat drept marele favorit, informează AFP preluat de agerpres.

Realegerea acestui fost primar al Lisabonei ar confirma că ţara rămâne una dintre puţinele din Europa în care socialiştii se bucură în continuare de mare susţinere, iar extrema dreapta nu are succes.

Potrivit ultimelor sondaje date publicităţii vineri, Antonio Costa, 58 de ani, este creditat cu 36-39 la sută din intenţiile de vot, comparativ cu 30 la sută pentru Partidul Social-Democrat (PSD, centru dreapta) al fostului primar al oraşului Porto (nord), Rui Rio, 62 de ani.

Dacă acest rezultat va fi confirmat, el va întări în mod semnificativ poziţiile socialiştilor în cadrul noului Parlament de 230 de locuri, însă fără a le oferi majoritatea. Costa ar urma să încerce formarea de alianţe cu Blocul de Stânga (stânga radicală), Partidul Comunist sau micul Partid Animalist PAN.

Primele estimări la ieşirea de la urne sunt aşteptate la orele 19:00 GMT.

Instalat la putere în 2015 prin formarea unei alianţe inedite cu Blocul de Stânga şi Partidul Comunist, Antonio Costa şi popularul său ministru de finanţe, preşedintele Eurogrup Mario Centeno, au accelerat ridicarea măsurilor de austeritate aplicate în schimbul unui ajutor de salvare internaţional acordat Portugaliei în 2011, în plină criză a datoriilor.

Profitând de o conjunctură favorabilă, ei au continuat în acelaşi timp să întărească conturile publice ale ţării. În prezent, creşterea este cea mai mare din ultimii 20 de ani, şomajul a revenit la nivelul de dinaintea crizei, iar deficitul public va fi aproape lichidat anul acesta, a susţinut Costa în timpul campaniei sale electorale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.