Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri prezidențiale în Argentina: Țara este în faliment după ce inflația a ajuns la 55%

Smart Future
argentina criza

Cu o inflație de 55%, un peso care s-a prăbușit și datorii de peste 100 de miliarde de dolari, pentru care Guvernul ar putea anunța oricând falimentul, Argentina își va alege, duminică, președintele, anunță CNBC, potrivit MEDIAFAX.

Votul vine la mai puţin de trei luni după ce ţara a fost aruncată într-un haos care a îngrijorat pieţele financiare. Sentimentul general este că preşedintele actual Mauricio Macri va fi înfrânt de opoziţia formată din Alberto Fernandez, un politician de centru-stânga, şi fostul lider populist al ţării, Cristina Fernandez de Kirchner.

Citește și: Teodorovici reacționează! ‘PSD e un partid puternic’

Primul scrutin de alegeri prezidenţiale vine într-un moment în care ţara trece printr-o criză a creditului, înregistrând cea mai mare scădere a bursei din Argentina din ultimele decenii – ceea ce ridică îngrijorări cu privire la faptul că guvernul poate anunţa oricând falimentul. În luna august, după ce preşedintele a pierdut alegerile primare, bursa a scăzut cu 35%, iar pesoul argentinian şi-a pierdut 25% din valoare.

Cele mai recente sondaje de opinie arată că Fernandez ar putea să îl învingă pe actualul preşedinte de centru-stânga cu o diferenţă de 20% duminică, ceea ce i-ar asigura preşedinţia.

Legea din Argentina spune că pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din primul scrutin, un candidat trebuie să ajungă la 45% din voturi, cu o diferenţă de 10% faţă de cel mai apropiat candidat.

Chiar dacă actualul preşedinte ar reuşi să ajungă în al doilea tur, „ar fi foarte, foarte, foarte dificil pentru Macri să îşi revină şi să câştige alegerile”, consideră Carlos de Sousa, economist senior pentru America Latina în cadrul Oxford Economics.

Citește și: Daniel Zamfir iese la rampă! ‘Sunt extrem de revoltat’ .

În prezent, la nivel economic, inflaţia se ridică la un nivel de 55%, pesoul s-a prăbuşit, miliarde de dolari de rezerve valutare au ieşit din ţară, economia este într-o recesiune adâncă, iar ţara a fost nevoită să amâne plăţi de circa 100 miliarde dolari, reprezentând datorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.