Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri prezidențiale în Franța: Turul II, posibil între doi prieteni ai lui Putin

alegeri franta

În 2017, francezii vor fi chemați la urne pentru a-și alege președintele, urmașul lui François Hollande. Potrivit sondajelor stânga nu are șanse să intre în turul II al alegerilor, unde se vor duela, cel mai probabil, un candidat al dreptei și candida extremei dreptate, Marine Le Pen. Cum favoritul dreptei pare să fie François Fillon, francezii ar urma să aleagă între doi prieteni ai Rusiei.

Fostul prim-ministru francez François Fillon se profilează ca viitorul candidat al dreptei la scrutinul prezidenţial din 2017, după ce s-a plasat pe primul loc în alegerile primare de duminică, propunând un 'şoc liberal' în economie, sprijin pentru familiile tradiţionale şi o politică externă prorusă, consemnează cotidianul Le Monde, în ediţia de luni, potrivit Agerpres.

Vezi și: ȘOC în Franța: Ce a pățit Nicolas Sarkozy în alegerile primare

Prin votul acordat lui Fillon, în prezent deputat de Paris, simpatizanţii dreptei şi ai centrului au plebiscitat un program economic liberal şi unul conservator în privinţa chestiunilor sociale. 

Din cei şapte candidaţi în alegerile primare, Fillon este cel care propune programul de austeritate cel mai drastic. Fostul premier al lui Nicolas Sarkozy s-a angajat că, dacă va fi ales preşedinte în mai 2017, va pune în aplicare un program de economii de 110 miliarde de euro în finanţele publice. O treime din reducerea de cheltuieli ar urma să se facă pe seama bugetului de stat, 20% de la colectivităţile locale, iar restul de la bugetul asigurărilor sociale (prin pensionarea la 65 de ani, reducerea cheltuielilor cu sănătatea). 

Pentru a realiza aceste economii, François Fillon promite desfiinţarea a 500.000 de posturi bugetare, ridicarea vârstei de pensionare la 65 de ani în 2022, armonizarea regimurilor de pensionare, impunerea programului de lucru de 39 de ore în sistemul bugetar.

Vezi și: Dosarul Microsoft EXPLODEAZĂ în plină campanie electorală

Pentru relansarea economiei în pofida acestor reduceri drastice, Fillon promite injectarea a 40 de miliarde de euro pentru reducerea poverii fiscale asupra întreprinderilor şi scăderea impozitului pentru acestea la 25%, totul finanţat printr-o creştere cu două puncte a TVA. Conform programului său, companiile vor putea negocia timpul de lucru în limita maximă a 48 de ore pe săptămână, iar 'monopolul' sindical va fi eliminat. 

Prin aceste 'şoc de competitivitate', fostul prim-ministru promite reducerea şomajului sub 7% în cinci ani şi transformarea Franţei în prima economie europeană în zece ani. 

În schimb, îşi asumă deficite publice în 2017 (-4,7%) şi în 2018 (-4,5%), din cauza a ceea ce el numeşte angajamentele 'electoraliste' ale preşedintelui François Hollande în 2016. 

În chestiunile sociale, Fillon vrea interzicerea adopţiilor 'depline' de către cuplurile de acelaşi sex, iar reproducerea asistată medical să fie 'rezervată cuplurilor heterosexuale a căror infertilitate a fost diagnosticată'.

Vezi și: Cântăreț celebru, audiat de procurori. De ce este suspectat

'Vreau să răspund îngrijorărilor clasei mijlocii şi să fac din familie unul din soclurile solidarităţii noastre', a declarat Fillon într-un miting de campanie. În materie de educaţie, marele său proiect este 'rescrierea programelor de istorie în ideea de a le concepe drept o naraţiune naţională', care să le redea copiilor 'încrederea în patria noastră'. 

În ce priveşte politica externă, François Fillon se prevalează de prietenia preşedintelui rus Vladimir Putin, legată pe vremea când ambii erau premieri ai statelor lor. Din 2012, el s-a întâlnit de mai multe ori cu liderul rus. În fiecare din interviurile date, Fillon insistă ca ruşii să nu fie consideraţi singurii 'turbulenţi' în Ucraina şi militează pentru o coaliţie cu Moscova şi Teheran pentru combaterea organizaţiei jihadiste Statul Islamic în Siria, chiar cu preţul unei alianţe temporare cu preşedintele Bashar Al-Assad. 

În legătură cu Uniunea Europeană, fostul premier nu şi-a ascuns niciodată ataşamentul faţă de o 'Europă a naţiunilor' respectuoasă faţă de 'suveranitatea Franţei'. 'Europa trebuie să fie un instrument, nu o religie', explică în programul său. Fillon propune un 'Schengen al justiţiei' care ar permite expulzarea sistematică din Spaţiul Schengen a oricărei persoane găsite vinovate de o infracţiune sau un delict. De asemenea, propune crearea în zona euro a unui 'directorat' politic, format din şefii de guvern şi prezidat de unul dintre aceştia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.