Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord: candidatul social-democrat conduce în rezultatele parțiale

vot-urna-alegeri

Candidatul social-democratul Stevo Pendarovski se clasează pe primul loc în cadrul alegerilor prezidențiale din Macedonia de Nord, în urma numărării a aproximativ 80% dintre voturi, a transmis Comisia Electorală din Macedonia de Nord, conform publicației Ekathimerini.

Conform rezultatelor parțiale, Stevo Pendarovski a obținut 53,2% dintre voturile exprimate, în timp ce rivala sa, Gordana Siljanovska-Davkova, membră a partidului naționalist VMRO-DPMNE, a obținut 43,2% dintre voturi.

În primul tur, cei doi au avut rezultate foarte apropiate: Pendarovski a obținut 42,8% din voturi, în timp ce Siljanovska-Davkova a obținut 42,2%.

Analiștii politici estimează că Pendarovski ar putea ieși câștigător în cel de-al doilea tur, în condițiile în care este de așteptat că va obține sprijinul majorității alegătorilor albanezi, care în primul tur l-au votat pe Blerim Reka, clasat pe cea de-a treia poziție.

Primul tur de scrutin a fost dominat de disensiunile profunde privitoare la redenumirea țării, în urma unui acord cu Grecia. Modificarea denumirii statului, din „Republica Macedonia” (recunoscută la nivel internațional sub denumirea „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, n.r.) în „Republica Macedonia de Nord”, a fost o condiție impusă de Grecia pentru rezolvarea disputei referitoare la numele acestei țări. Modificarea denumirii statului, care a fost solicitată de Grecia pentru ca Atena să nu se mai opună aderării Macedoniei la NATO și UE, a fost decisă în urma Acordului de la Prespa, semnat în 2018.

Cei doi candidați au viziuni diametral opuse față de Acordul de la Prespa. În timp ce Pendarovski și partidul său susțin modificarea numelui țării, partidul VMRO-DPMNE, reprezentat în alegeri de Siljanovska-Davkova, respinge înțelegerea cu Grecia, însă ambii candidați susțin aderarea la Uniunea Europeană.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.