Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri prezidențiale în Columbia: Aproape 39 de milioane de alegători sunt aşteptaţi în secțiile de votare

operationworld.com
Columbia

Columbienii votează duminică pentru a-şi alege noul preşedinte dintre opozantul de stânga Gustavo Petro şi omul de afaceri independent Rodolfo Hernandez, doi candidaţi care promit, fiecare în felul său, o schimbare radicală pentru o ţară în criză, relatează AFP.

Aproape 39 de milioane de alegători sunt aşteptaţi între orele locale 8:00 şi 16:00 (13:00 şi 21:00 GMT) în 12.500 de secţii de votare pentru a decide între cei doi candidaţi "anti-sistem" care, pentru prima dată, par să întruchipeze "o schimbare politică semnificativă", spune Carolina Jimenez, şefa departamentului de ştiinţe politice de la Universitatea Naţională.

Duminică seara, senatorul Petro, un fost luptător de gherilă devenit social-democrat şi fost primar al oraşului Bogota, ar putea deveni primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei. Sau conducerea ţării ar putea fi încredinţată milionarului Hernandez, fost primar al unui mare oraş din nordul ţării, Bucaramanga, un calificat surpriză care a scos dreapta din cursă în primul tur, promiţând să elimine "hoţii" şi "birocraţia", potrivit Agerpres.

Petro, în vârstă de 62 de ani, a ieşit învingător în primul tur de scrutin din 29 mai, cu 40% faţă de 28% pentru Hernandez, în vârstă de 77 de ani, şi o prezenţă la vot de 55%. Împreună, au învins elitele conservatoare şi liberale care au monopolizat puterea timp de două secole. Cu toate acestea, magnatul imobiliar a primit imediat sprijinul dreptei tradiţionale şi al mentorului său, fostul preşedinte Alvaro Uribe (2002-2010).

Aceste ultime trei săptămâni de campanie au fost marcate de invective, acuzaţii de toate felurile, dezinformare, spionări, cu o cursă până la capăt a ambelor tabere pentru a se arăta cele mai apropiate de popor, prin intermediul inevitabilelor reţele sociale. Ambii candidaţi au anulat evenimente de campanie din cauza a ceea ce au declarat că au fost ameninţări la adresa vieţii lor.

''În mine veţi găsi un gladiator'', a promis Hernandez în acest weekend. ''Voi reduce dimensiunea statului, voi pune capăt corupţiei şi voi înlocui funcţionarii incompetenţi şi corupţi plasaţi de guvernele anterioare. (...) Nu va mai exista nicio risipă a banilor columbienilor'', a declarat pe Twitter cel care se mândreşte cu faptul că ''spune lucrurilor pe nume''.

Numit însă "regele TikTok", pentru că a adunat pentru prima dată sprijin prin intermediul videocplipurilor postate pe această reţea, sau "bătrânul", cum îi place să i se mai spună, Hernandez a anunţat un întreg catalog de măsuri - uneori surprinzătoare -, de la eliminarea maşinilor de serviciu pentru parlamentari până la reducerea TVA şi legalizarea marijuanei. El a promis că va oferi gratuit narcotice dependenţilor, într-un efort de combatere a traficului de droguri.

În ciuda retoricii sale anti-corupţie, Hernandez este el însuşi subiectul unei anchete de corupţie, în urma unor acuzaţii că a intervenit într-o licitaţie pentru gestionarea gunoiului în beneficiul unei companii pentru care fiul său a făcut lobby. El a negat că ar fi comis vreo infracţiune, aminteşte Reuters.

Hernandez - la fel ca Petro - s-a angajat să implementeze pe deplin acordul de pace încheiat în 2016 cu rebelii FARC şi să încerce să poarte discuţii cu gherilele Armatei de Eliberare Naţională (ELN), încă active, chiar dacă acuză acest grup de răpirea şi uciderea fiicei sale Juliana în 2004. ELN a negat orice implicare, iar cadavrul ei nu a fost găsit niciodată.

Rivalul său de stânga promite un program "progresist" în favoarea ''vieţii'', cu un stat mai puternic, taxe mai mari pentru cei bogaţi şi o tranziţie energetică.

''Ţara are nevoie de justiţie socială pentru a putea construi pacea (...) adică mai puţină sărăcie, mai puţină foamete, mai puţină inegalitate, mai multe drepturi'', a repetat Petro sâmbătă.

El s-a angajat să lupte împotriva inegalităţii prin educaţie universitară gratuită, reforme ale pensiilor şi impozite mari pe terenurile neproductive. Propunerile sale - în special interzicerea noilor proiecte petroliere - i-au speriat pe unii investitori, deşi a promis că va respecta contractele în vigoare, consemnează Reuters.

Petro, care se află la a treia sa candidatură prezidenţială, ar fi primul preşedinte de stânga din Columbia, adăugând naţiunea andină la lista ţărilor din America Latină care au ales progresişti în ultimii ani.

El a declarat că a fost torturat de armată atunci când a fost reţinut pentru implicarea sa în gherilă, iar potenţiala sa victorie i-a făcut pe oficialii de rang înalt ai forţelor armate să se pregătească pentru schimbări.

Alegerile din Columbia au loc "după o rebeliune socială şi într-un context de criză economică profundă, de criză majoră de legitimitate a instituţiilor", aminteşte dna Jimenez.

În cei patru ani de mandat al preşedintelui conservator demisionar Ivan Duque, care nu mai putea candida pentru realegere, nu au existat prea multe reforme substanţiale. Mandatul său a fost marcat de pandemie, de o recesiune severă, de demonstraţii antiguvernamentale masive care au fost aspru reprimate şi de creşterea violenţei din partea numeroaselor grupuri armate care operează în mediul rural şi care concurează pentru narcotice.

Cei doi candidaţi calificaţi pentru turul al doilea sunt practic la egalitate în sondaje, notează Reuters. Hernandez s-a angajat să respecte rezultatele, în timp ce Petro a exprimat îndoieli cu privire la integritatea oficialilor electorali.

Oricine va câştiga, Columbia va învesti în august prima femeie de culoare în funcţia de vicepreşedinte, având în vedere că partenera de campanie a lui Petro, Francia Marquez, şi secunda lui Hernandez, Marelen Castillo, sunt ambele afro-columbiene.

Poliţia columbiană a anunţat săptămâna aceasta că se află în stare de alertă maximă după ce a detectat planuri ale unor grupuri radicale de a comite acte de violenţă legate de vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.