Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri primare în Argentina: Este preambul pentru alegerile prezidenţiale în toamnă

Prensa Latina
Argentina vot

Argentinienii se îndreaptă duminică la urne în alegerile primare, alegătorii fiind pregătiţi să pedepsească coaliţia peronistă de centru-stânga aflată la guvernare, supăraţi din cauza inflaţiei de 116% şi de o criză a costului vieţii care a adus patru din 10 oameni în sărăcie, transmite Reuters.

Într-un format unic în regiune, argentinienii îşi vor vota în aceeaşi zi favoritul dintre cei 22 de potenţiali candidaţi la preşedinţie, scrie news.ro.

Rezultatul determină ce partide vor lua parte şi cine vor fi candidaţii lor la preşedinţie în alegerile generale din 22 octombrie.

Participarea la alegerile primare este obligatorie pentru majoritatea adulţilor şi fiecare persoană are dreptul la un vot.

Cu 35,4 milioane de argentinieni eligibili să voteze, alegerile primare pot fi un indiciu puternic despre cine va câştiga alegerile dacă un candidat se va distanţa de celorlalţi.

Cine va deveni preşedinte va fi esenţial pentru politica care afectează uriaşul sector agricol al Argentinei, unul dintre cei mai importanţi exportatori mondiali de soia, porumb şi carne de vită, moneda peso şi obligaţiuni, precum şi discuţiile în desfăşurare cu privire la un acord de 44 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional.

Urnele se deschid la 8 a.m. (11:00 GMT), iar centrele de vot se vor închide în jurul orei 18.00. (21:00 GMT), primele rezultate fiind aşteptate în jurul orei 21:00. (00:00 GMT).

Criza economică i-a lăsat pe mulţi dezamăgiţi de principalele partide politice, de coaliţia peronistă de guvernământ şi de opoziţia conservatoare Împreună pentru schimbare şi a deschis uşa pentru o potenţială victorie surpriză a unui candidat libertarian, de extremă dreapta.

Unii oameni plănuiesc un vot de protest pentru partidele marginale sau pentru niciunul, o tendinţă care ar putea juca împotriva candidaţilor mai moderaţi din cursa electorală, inclusiv primarul conservator al Buenos Aires, Horacio Larreta, sau ministrul Economiei, Sergio Massa.

”Mă gândesc să-mi las votul gol. Niciun candidat nu mă convinge cu adevărat”, a spus Micaela Panzera, o angajată de 22 de ani a unei companii alimentare din Buenos Aires.

Cea mai importantă cursă electorală este în coaliţia conservatoare Împreună pentru schimbare, dintre centristul Larreta şi rivala sa mai dură, fostul ministru al securităţii Patricia Bullrich.

Ambii promit mai multă austeritate şi pieţe mai libere.

Un factor X major este economistul libertarian Javier Milei, care a obţinut aproape o cincime din voturile probabile în sondajele de opinie şi a câştigat alegătorii cu un stil neclintit, fără scuze.

El vrea să dolarizeze economia şi să închidă banca centrală.

”O performanţă puternică a candidatului libertarian ar constitui, de asemenea, o surpriză şi ar putea indica o cursă disputată a trei candidaţi în octombrie”, a spus banca Goldman Sachs într-o notă.

Potrivit sondajelor de opinie, este aşteaptă o prezenţă scăzută la vot, în ciuda unei amenzi pentru absenţă.

"Ar trebui să se aştepte la o abţinere mai mare, poate şi mai multe voturi în alb. Am văzut semne de avertizare în acest sens la alegerile provinciale organizate până acum. Cea mai greu de prevăzut este performanţa lui Milei, pentru că este un fenomen în afara normei politice ", a declarat analistul politic Carlos Fara.

Potrivit sondajelor, candidaţii de opoziţie din coaliţia Împreună pentru schimbare sunt chiar înaintea blocului peronist de guvernământ, cu Milei aproape de 20%.

Mulţi, totuşi, admit că este o cursă greu de anticipat. La alegerile primare din 2019, sondajele s-au dovedit a fi foarte greşite.

Oricine va câştiga în octombrie sau, mai probabil, într-un scrutin din noiembrie, va avea de luat decizii majore cu privire la reconstruirea rezervelor valutare epuizate, stimularea exporturilor de cereale, controlul inflaţiei şi modul de atenuare a controlului cursului valutar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.