Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALEGERI primare în SUA: Suspans în lupta Clinton-Sanders. Susținătorii s-au luat la bătaie

Hillary Clinton Saunders

Candidata la învestitura prezidenţială democrată Hillary Clinton a suferit o înfrângere marţi în faţa contracandidatului său Bernie Sanders în alegerile primare din statul american Oregon, rezultat care însă nu-i afectează statutul de favorită, informează AFP, potrivit Agerpres.

Bernie Sanders a obținut 53,1% din voturi, în timp ce Hillary Clinton a obținut 46,9%. Sanders a câștigat astfel 28 de delegați, față de cei 24 ai lui Clinton.

Dar victoria senatorului din Vermont, anunţată de canalele media americane, o împiedică pe Hillary Clinton să se reorienteze pe deplin spre duelul care o aşteaptă cu candidatul republican Donald Trump.

În schimb, Hillary Clinton s-a plasat puţin înaintea lui Bernie Sanders în alegerile primare prezidenţiale democrate din Kentucky (sud-estul SUA): 46,8% la 46,3%. Cei doi au obținut însă același număr de delegați - 27.

Superdelegații - posibila cheie a nominalizării

Cursa strânsă este încă o demonstraţie a modului în care sunt divizaţi democraţii în aceste alegeri pentru nominalizarea candidatului partidului pentru alegerile prezidenţiale prevăzute în noiembrie.

Hillary Clinton are şanse foarte mari de a ajunge candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie, având un avantaj de aproape 300 de delegaţi asupra lui Bernie Sanders. Chiar dacă Hillary Clinton nu va atinge pragul de delegaţi necesari câştigării nominalizării, aceasta mizează pe o susţinere covârşitoare din partea superdelegaţilor – delegaţi democraţi care votează liber în cadrul convenţiei, şi care sunt în majoritatea lor în favoarea lui Clinton.

Tensiuni și violențe

Tensiunile dintre cele două tabere democrate au culminat la sfârşitul săptămânii trecute la convenţia democrată statală din Nevada, când un grup de susţinători ai lui Sanders au devenit agresivi la adresa susţinătorilor lui Clinton şi a liderului democrat local, Roberta Lange, care a primit mesaje de ameninţare şi vulgarităţi după ce i s-a publicat numărul de telefon, notează „Adevărul”. Unii dintre susţinătorii lui Clinton au acuzat agresiuni fizice şi remarci misogine sau rasiste din partea taberei opuse.

Liderii democraţi au cerut la unison prezentarea unor scuze oficiale din partea echipei de campanie a lui Bernie Sanders. Senatorul de Vermont a condamnat şi s-a dezis de orice formă de violenţă printr-un comunicat, însă şi-a păstrat poziţia critică la adresa sistemului democrat de nominalizare - sursa tensiunilor dintre democrați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.