Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri regionale în Catalonia la 14 februarie

facebook.com
Catalonia parlament

Catalonia, scena unei tentative de secesiune în 2017, va organiza la 14 februarie noi alegeri regionale, un scrutin marcat de divizarea mişcării separatiste, transmite AFP preluat de agerpres.

Dizolvarea parlamentului regional şi convocarea alegerilor au fost anunţate marţi în jurnalul oficial catalan.

Scrutinul, al cincilea în zece ani, va avea loc mai devreme cu un an decât era prevăzut, din cauza destituirii în septembrie de către justiţie a şefului executivului regional, separatistul Quim Torra.

El fusese condamnat pentru că refuzase să retragă un banner cu conţinut separatist de pe faţada sediului guvernului regional în timpul campaniei pentru legislativele din aprilie 2019.

De la eşecul tentativei de secesiune din 2017, mişcarea separatistă este divizată între cele două formaţiuni care guvernează împreună regiunea.

Formaţiunea 'Împreună pentru Catalonia', a fostului şef al executivului regional Carles Puigdemont, fugit în Belgia pentru a scăpa de justiţie, îndeamnă în continuare la confruntare cu Madridul, în timp ce Stânga Republicană a Cataloniei (ERC) a optat pentru moderaţie şi dialog.

Condusă de Oriol Junqueras, care a fost condamnat şi se află în închisoare pentru rolul său în tentativa de secesiune, ERC a devenit chiar un sprijin esenţial în parlamentul de la Madrid pentru guvernul socialistului Pedro Sanchez, căruia îi va vota proiectul de buget.

Chestiunea independenţei divizează profund Catalonia, regiune bogată cu 7,5 milioane de locuitori. Potrivit unui sondaj recent, 49,9% dintre catalani sunt contra secesiunii, iar 45,1% sunt favorabili.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.