Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri SUA: Mai are Partidul Republican un viitor?

republicani

Candidatura lui Trump pare să se îndrepte spre catastrofă Partidul Republican din. Această catastrofă se adaugă peste problemele deja existente ale partidului. Într-o americă din ce în ce mai diversă, republicanii par că rămân la fel de albi și devin din ce în ce mai lipsiți de flexibilitate. În aceste condiții, Partidul republican pare condamnat. Și, totuși...

Albii din sunt mai predispuși să vină la vot

Aici intervin mai mulți factori. Unul este că în SUA, cetățenii nu au obligatoriu o carte de identitate. În general, permisul de conducere are statut de act de identitate, dar cine nu își permite sa cumpere o mașină nu are nevoie de permis. Pe cale de consecință, destul de multi membri ai minorităților nu au carte de identitate legală.

Mai multe state din Sud au creat legi care impun un act de identitate pentru a putea vota (în timp ce obținerea unor acte de identitate specifice pentru vot a devenit mai dificilă). Asemenea practici, care amintesc de vremea desegregării, fuseseră interzise statelor din Sud de către Curtea Supremă. Doar că, de curând, aceeași Curte a decis ca sudiștii sunt deja prea maturi ca sa fie nevoie de asemenea restricții puerile.

Apoi, un procent semnificativ de negri au condamnări care îi exclud din corpul electoral. Unele voci vorbesc aici și de o anume discriminare în legislația anti-drog. Comerțul de marijuana (consumată de albi) se pedepsește mai puțin grav decât comerțul de crack-cocaine (consumată de negri).

În ce privește hispanicii, aceștia nu sunt reprezentați întrutotul de nici un partid mare. Pe de o parte hispanicii sunt mai religioși, mai conservatori social, mai „macho” (deși evoluția telenovelelor sugerează că această atitudine este în schimbare). Mulți sunt fii celor ce au scăpat de regimuri autoritare de stânga, au venit și s-au realizat prin muncă, libertate și, probabil, putină evaziune fiscală. Această variantă a „visului american” seamănă mai degrabă cu cea a conservatorilor. Pe de altă parte, conservatorii sunt dependenți de votul alb, anti-imigratie. La republicani, și nu la alții, apare periodic propunerea de a porni deportări. Așa că hispanicii, votează cu democrații, dar nu atât de loial precum negrii.

Gerrymandering

content-image

Gerrymandering, este o formă de redesenare a districtelor electorale (redistricting) astfel încât ele să fie câștigate de partidul favorit cu o majoritate rezonabila (sa zicem 60%) în timp ce partidul advers este înghesuit în districte mai puține pe care le câștigă la o distanță mai mare.

Ultimii care au făcut asta se întâmplă să fie republicanii.

Liberalism și moderație

Dacă la nivel de președinție performanța republicanilor e problematică, la nivel de stat ei sunt ceva mai relaxați. Asta și pentru că partidele locale se adaptează destul de bine electoratului și, dacă e nevoie, își permit să fie mult mai centriste de cât linia oficială a partidului național. Vezi, în acest sens, exemplul lui Mitt Romeny sau al lui John Kasich. Puterea guvernatorilor și a parlamentelor locale permite, apoi, susținerea de candidați pentru Congres și Senat.

*

Astfel, cel puțin pe termen scurt, albii „hiperactivi” din punct de vedere politic și politicienii locali flexibili din punct de vedere ideologic pot menține partidul în viață în ciuda tendințelor demografice ș culturale.

 

Citiți și: SONDAJ - Diferența dintre Hillary Clinton și Donald Trump, cu o lună înainte de alegeri

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.