Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri sub semnul epidemiei de CPVID-19 în Lituania

Orca
Lituania steag

Alegătorii ies la vot duminică în Lituania pentru al doilea tur al alegerilor legislative, pe fondul unei creşteri semnificative a infectărilor cu noul coronavirus înregistrate şi în republica baltică, relatează dpa, Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Aproape 2,5 milioane de alegători sunt chemaţi să decidă modul de atribuire a celor 141 de mandate din parlamentul unicameral Seimas, iar acest al doilea tur ar putea duce la o schimbare de guvern în ţara cu 2,8 milioane de locuitori.

Conform sistemului electoral hibrid din Lituania, jumătate din cei 141 de deputaţi ai parlamentului ţării sunt aleşi în primul tur printr-un scrutin proporţional, iar restul în circumscripţii, într-un al doilea scrutin organizat după un sistem de vot uninominal.

La primul tur de la 11 octombrie, Uniunea Patriei (conservator) a obţinut 23 locuri, mai mult decât cele 16 obţinute de Uniunea fermierilor şi verzilor, care conduce coaliţia guvernamentală a premierului Saulius Skvernelis.

Citește și: Evreii, REVOLTAȚI că obiectele lui Hitler au fost vândute la o licitație cu 190.000 de euro: 'Contribuie la legitimarea unei culturi a entuziaştilor'

Dacă în primul tur multe formaţiuni nu au reuşit să treacă de pragul de 5% pentru a intra în parlament, inclusiv trei partide mai mici din coaliţia guvernamentală, au şansa de a o face acum, câştigând mandate directe.

Campania electorală a fost dominată de probleme economice şi social-politice, dar şi pandemia a avut un cuvânt de spus.

Economia Lituaniei s-a contractat cu 4% în cifre anuale în al doilea trimestru din 2020, ceea ce este totuşi al doilea cel mai bun rezultat din Uniunea Europeană, fapt atribuit de Banca centrală a ţării restricţiilor aplicate prompt şi pe termen scurt, sprijinului generos din partea statului şi faptului că partenerii comerciali au fost relativ neafectaţi.

Numărul total de contaminări înregistrate de la începutul pandemiei în republica baltică este de 9578, cu un record zilnic de 474 anunţat sâmbătă, şi un total de 129 de decese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.