Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegeri Tunisia: Președintele atribuie absența masivă pe seama disprețului alegatorilor față de Parlament

tunisia

Președintele Tunisiei a pus, luni, prezența ultra-scăzută la alegerile parlamentare pe ura alegătorilor faţă de legislativ parlamentului, nu pe o scădere a propriei sale popularități. Comisia electorală a anunțat că doar 11,4% din electorat a votat duminică la alegerile parlamentare, anunță Rador.

Criticii președintelui Kais Saied au spus că secțiile de votare goale sunt o dovadă a disprețului public față de agenda sa și de confiscarea puterii. Partidele de opoziție i-au cerut lui Saied să demisioneze după ceea ce au numit un "eșec uriaș", adăugând că alegerile parlamentare şi prezidenţiale anticipate și reprezintă singura cale de ieșire din criză. Kais Saied a respins acuzațiile, numindu-și criticii "trădători". "90% nu au votat... Acest lucru confirmă că tunisienii nu mai au încredere în această instituție... În ultimul deceniu, Parlamentul a fost o instituție a absurdului și un stat în stat", a spus Saied. "Popularitatea noastră este mai mare decât a lor", a adăugat el în timpul unei întâlniri cu premierul Najla Bouden.

Preşedintele Saied a închis parlamentul, cu tancurile, în 2021, a demis guvernul și a început să guverneze prin decrete, acţiuni pe care opoziția le-a numit o lovitură de stat. Preşedintele i-a acuzat pe parlamentari că acceptă sume uriașe de bani în schimbul adoptării legilor.

Parlamentul nou configurat și-a redus rolul, ca parte a unui sistem politic introdus de Saied anul trecut. Mulți tunisieni au părut inițial să salute preluarea puterilor de către preşedinte în urmă cu doi ani, după ce ani de coaliții de guvernare slabe au părut incapabile să revigoreze o economie muribundă, să îmbunătățească serviciile publice sau să reducă inegalitățile sociale puternice. Dar Kais Saied nu a elaborat o agendă economică clară, cu excepția criticilor la adresa corupției și a speculatorilor anonimi, pe care i-a acuzat pentru creșterea prețurilor.

Spre deosebire de parlamentul precedent, cel ales duminică va avea prerogative limitate. Formarea și demiterea guvernelor vor fi atribuţiile președintelui. În ultimul deceniu, parlamentul tunisian a fost puternic și a numit și destituit guverne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.