Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile ar putea pune capăt crizei care paralizează criza din landul german Thuringia

InSerbia News
germania ue

Uniunea Creştin-Democrată germană (CDU, dreapta conservatoare) a acceptat organizarea de noi alegeri în Thuringia, profilându-se astfel o ieşire din criza care paralizează acest land est-german de la desemnarea unui prim-ministru liberal cu ajutorul Alternativei pentru Germania (AfD, de extremă dreapta), transmite AFP, potrivit Agerpres.

Mai multe partide de stânga şi Verzii au convenit luni seară instituirea unei conducerii provizorii, care să pregătească un nou scrutin în 70 de zile.

CDU, care votase, ca şi AfD, pentru candidatul liberal, şi-a dat marţi acordul, dar doreşte un termen mai lung până la alegeri.

Conservatorii vor ca înainte de noi alegeri să fie format un guvern de tranziţie şi să fie pregătit bugetul pe 2021.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Accident cu cinci mașini lângă Ambasada Chinei din București

Formaţiunile care au condus Thuringia până în 2019, precum Die Linke (stânga radicală), propun ca guvernul landului să fie condus de conservatoarea Christine Lieberknecht.

Aceasta, în vârstă de 61 de ani, a ocupat deja funcţia de prim-ministru al landului Thuringia între 2009 şi 2014, în fruntea unei coaliţii cu Partidul Social Democrat (SPD).

AfD, partidul care a provocat discordie în Thuringia, s-a declarat deschis faţă de noi alegeri 'dacă există o majoritate clară în parlamentul' regional în acest sens, dar se opune soluţiei tranzitorii reprezentate de Christine Lieberknecht.

La 5 februarie, alegerea liberalului Thomas Kemmerich (FDP) graţie voturilor CDU, dar şi ale AfD, a provocat un adevărat seism în Germania. Kemmerich a fost nevoit să renunţe după 24 de ore la funcţie, aruncând instituţiile în paralizie.

Criza politică s-a transmis până la vârful CDU, succesoarea desemnată a Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, renunţând să mai vizeze postul de cancelar în 2021, din cauza lipsei sale de autoritate asupra filialei din Turingia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.