Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile de la mijlocul mandatului, un test pentru viitorul politic al lui Trump

Agerpres
Trump alegeri sua

Trecut deja de 76 de ani, Donald Trump ar fi putut alege să scrie noi cărţi de memorii sau să se concentreze asupra sportului său preferat, golful. Dar, după ce a pierdut alegerile prezidenţiale din 2020, a preferat să se implice total în campania pentru alegerile de la mijlocul mandatului şi să-şi supună la test reputaţia de kingmaker, relatează AFP preluat de agerpres.

Republicanul şi-a manifestat susţinerea faţă de militanţi înverşunaţi anti-avort, faţă de apărători ai teoriei conform căreia i-au fost furate alegerile prezidenţiale sau faţă de o serie de personalităţi paraşutate în diferite poziţii. Dar aceşti candidaţi controversaţi la Senat se confruntă cu dificultăţi, iar mulţi republicani arată cu degetul spre fostul preşedinte.

"Donald Trump nu este candidat în 2022, dar viitorul său politic" este în joc, a scris John Hudak de la Centrul de Cercetare Brookings într-o postare recentă pe blogul său.

Planul lui Trump de a remodela Partidul Republican după imaginea sa prin acest scrutin "îl va face fie un învins, fie liderul politicii de partid pentru anii următori", a apreciat Hudak.

Mulţi dintre candidaţii pe care Trump a ales să-i susţină în alegerile primare au fost văzuţi ca sabotând posibile victorii uşoare în favoarea unor alternative "mainstream", în circumscripţii cheie în confruntarea cu democraţii.

Printre alegerile sale controversate se numără Mehmet Oz, un doctor vedetă catapultat în Pennsylvania şi considerat "deconectat", şi J.D. Vance din Ohio, care şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii sale ca adult în Silicon Valley. În Georgia, fostul star de fotbal american Herschel Walker trebuie să răspundă, între altele, unor acuzaţii de violenţă domestică.

"Puţin de câştigat"

Liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, care are nevoie de un singur fotoliu pentru a prelua camera superioară de la democraţi, a dat de înţeles că vede "calitatea candidaţilor" ca fiind o problemă.

În situaţia în care "nişte candidaţi la Senat ca Walker, Oz, Vance (...) ajung să piardă" şi majoritatea rămâne în mâinile democraţilor, "Trump va fi considerat principalul vinovat", a spus, la rândul său, domnul Hudak.

O seară electorală proastă pentru candidaţii lui Donald Trump le-ar aduce apă la moară rivalilor săi republicani pentru cursa prezidenţială din 2024, între care s-ar putea număra "oaia neagră" a fostului preşedinte, Liz Cheney, guvernatorul Floridei Ron DeSantis şi fostul vicepreşedinte Mike Pence.

În afară de dna Cheney, aspiranţii la preşedinţie de dreapta au continuat să-l menajeze pe Donald Trump. Dar personalităţi precum fostul secretar de stat Mike Pompeo s-ar putea să fie încurajaţi de rezultate slabe pe 8 noiembrie.

În opinia lui David Greenberg, profesor de istorie şi mass-media la Universitatea Rutgers, fostul preşedinte are "puţine de câştigat" din alegerile de la jumătatea mandatului.

El are în schimb "multe de pierdut pentru că, în cazul în care candidaţii săi obţin rezultate slabe, se va considera că Trump şi-a pierdut magia", a declarat Greenberg pentru AFP.

"Unii alegători de la primarele din 2024 s-ar putea gândi de două ori înainte să-l susţină din nou, mai ales dacă apare şi o alternativă populară precum DeSantis", a notat Greenberg.

Desigur, jocurile încă nu sunt făcute şi poate cei mai controversaţi candidaţi ai lui Trump vor avea câştig de cauză.

"Lider incontestabil"

Oricum ar fi, analiştii subliniază că mulţi dintre cei care formează baza de susţinători ai fostului preşedinte acordă doar puţină atenţie Senatului sau calculelor politice ale Washingtonului.

"În pofida înfrângerii sale (la prezidenţiale), a două proceduri de destituire, aproape o duzină de anchete penale serioase şi nenumărate scandaluri care i-ar fi scufundat de mult pe majoritatea celorlalţi politicieni, Trump rămâne liderul incontestabil al Partidului Republican", spune politologul Nicholas Creel.

"Sprijinul pentru Trump în cadrul Partidului Republican este mult prea solid pentru a fi afectat de o performanţă slabă a partidului în noiembrie", consideră acesta.

Alţi observatori, totuşi, se aşteaptă ca numeroasele probleme juridice ale magnatului, inclusiv scandalul legat de gestionarea inadecvată de documente guvernamentale secrete, să influenţeze atât perspectivele sale politice, cât şi rezultatele alegerilor de la mijlocul mandatului.

În opinia Irinei Tsukerman, analist geopolitic cu sediul la New York, Donald Trump este perceput în tot mai mare măsură ca o "povară politică" incapabilă de a câştiga viitoarele alegeri prezidenţiale, chiar şi împotriva unui democrat slab.

"În general, se pare că va fi puternic descurajat să candideze în 2024, ceea ce s-ar putea să nu facă din propriile motive, cum ar fi evitarea unei situaţii jenante şi păstrarea banilor pe care îi strânge în prezent", a declarat analista pentru AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.