Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile din Olanda, barometru pentru puterea extremiştilor de dreapta din Europa

Alegătorii olandezi se vor prezenta peste o lună la urne pentru a alege viitorul parlament, în primul dintre scrutinele care ar putea reconfigura peisajul politic european, în condiţiile în care toate sondajele plasează în continuare pe prima poziţie Partidul Libertăţii (PVV, extrema dreaptă), condus de Geert Wilders, notează marţi AFP, transmite agerpres.

După votul pentru Brexit şi alegerea lui Donald Trump la preşedinţia SUA, lumea întreagă îşi întoarce acum privirea spre Olanda, unde la 15 martie Partidul Libertăţii al deputatului Geert Wilders ar putea înregistra cel mai ridicat scor electoral de la înfiinţarea sa, în 2006.

Citeşte şi: Un nou val de arestări în Turcia. Peste 500 de persoane au fost SĂLTATE într-o singură zi

O victoria a PVV ar creşte şansele aliaţilor săi ideologici din Franţa şi din Germania, ţări unde de asemenea vor avea loc alegeri cruciale în acest an.

În timp ce unii contestă fiabilitatea sondajelor, există voci ce consideră că alegătorii PVV - din cei 12,6 milioane de olandezi cu drept de vot - îşi ascund simpatiile.

În pofida podoabelor capilare asemănătoare, Geert Wilders refuză supranumele de 'Donald Trump al Olandei'. Cu toate acestea, nu face niciun secret din admiraţia pentru noul preşedinte american, invitându-şi colegii deputaţi să-l imite după emiterea ordinului executiv prin care Trump a blocat temporar intrarea în SUA a cetăţenilor din şapte state majoritar musulmane.

În ultimele săptămâni, VVD (Partidul popular liberal şi democrat) al actualului premier liberal Mark Rutte a redus diferenţa, în cel mai recent sondaj fiind creditat cu obţinerea a 24 de mandate, faţă de 30 pentru PVV.

'PVV a fost purtat pe valul alegerii lui Donald Trump, dar sondajul arată că 25% dintre alegătorii săi au reacţionat negativ la măsurile luate' de noul preşedinte american, explică analistul Maurice de Hond.

Deşi Wilders este în politică de 20 de ani, 'oamenii vor tot mai mult să voteze cu el pentru că nu văd suficiente schimbări', consideră Geerten Waling, expert al Universităţii din Leiden.

Citeşte şi: Reacţia Rusiei după DEMISIA care a cutremurat Casa Albă

La Volendam, fief al lui Wilders, fostul căpitan de port Sijmen Kaper (70 de ani) este de aceeaşi părere: 'Politicienii nu îi ascultă pe oameni. Aceşti oameni nu sunt rasişti, sunt persoane care vor altceva.'

Chiar dacă PVV se va plasa pe primul loc, nu va obţine totuşi cele 76 de mandate necesare pentru a avea majoritatea în cameră legislativă inferioară cu 150 de locuri.

Se anticipează, aşadar, la fel ca după fiecare alegeri, să urmeze săptămâni sau chiar luni de negocieri între partide pentru formarea unei coaliţii.

'Nimeni nu vrea să guverneze cu PVV, iar acesta nu va reuşi niciodată să obţină o majoritate. Va fi, deci, un enorm partid de opoziţie', prognozează Geerten Waling.

Mark Rutte, care a făcut totuşi o alianţă cu Geert Wilders în 2010, a promis să nu colaboreze cu cel care vrea să închidă moscheile din ţară şi a fost găsit vinovat de discriminare, la sfârşitul lui 2016, pentru comentarii despre minoritatea marocană.

Citeşte şi: GRAV accident de autocar. Cel puţin 32 de morţi pe o autostradă din Taiwan - FOTO/VIDEO

Într-o tentativă de atragere a simpatizanţilor lui Wilders, Rutte a înăsprit tonul cu privire la imigranţi, într-o scrisoare deschisă invitându-i pe cei care nu respectă valorile olandeze să părăsească ţara.

Într-un interviu difuzat sâmbătă, Geert Wilders a insistat că partidul său nu va putea fi ignorat după alegeri şi că, fără PVV, guvernul 'va fi instabil' şi se va prăbuşi în mai puţin de un an.

În condiţiile în care pe liste se vor afla 28 de partide, fiecare vot va conta şi micile formaţiuni s-ar putea vedea propulsate în prim-planul scenei politice pentru a înclina balanţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.