Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile municipale din Cisiordania şi Fâşia Gaza se vor desfășura în decembrie, dacă Hamas va permite organizarea scrutinelor

blacknews.ro
fasia gaza alegeri

Comisia electorală palestiniană a anunţat organizarea de alegeri municipale în Cisiordania ocupată şi în Fâşia Gaza, sub rezerva ca Hamasul aflat la putere în enclavă să permită desfăşurarea scrutinului, relatează AFP.

În conformitate cu calendarul electoral care prevede alegeri locale o dată la fiecare patru ani, ultimul scrutin municipal a avut loc în 2017 în Cisiordania. Hamas a împiedicat atunci desfăşurarea scrutinului în Gaza, teritoriu de două milioane de locuitori aflat sub blocadă israeliană de peste 15 ani.

"Am fixat calendarul electoral, dar nu ştim dacă Hamas va permite organizarea de alegeri municipale în Gaza", a declarat vineri pentru AFP Farid Taamallah, purtător de cuvânt al comisiei electorale, organism independent cu sediul la Ramallah, în Cisiordania. "Aşteptăm ca guvernul palestinian să se coordoneze cu autorităţile din Gaza şi să ne informeze ce se va decide", a adăugat el.

Hamas şi Fatah, organizaţie condusă de preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, sunt în conflict deschis din 2007, atunci când islamiştii au preluat controlul Fâşiei Gaza după confruntări sângeroase.

Alegerile municipale, organizate într-un sigur tur, ar urma să se desfăşoare mai întâi în 387 de localităţi din Cisiordania şi Gaza, pe 11 septembrie, apoi în alte 90 de localităţi la o dată ulterioară care nu a fost încă fixată, potrivit lui Farid Taamallah.

Unsprezece dintre localităţi se află în Fâşia Gaza, a precizat purtătorul de cuvânt al comisiei, potrivit Agerpres.ro.

Taberele de refugiaţi palestinieni din Cisiordania şi Gaza nu sunt implicate în alegerile municipale, întrucât sunt gestionate de UNRWA, agenţia ONU.

În aprilie, mişcarea islamistă a denunţat decizia preşedintelui Abbas de a anula alegerile legislative şi scrutinul prevăzute în mai şi în iulie şi care ar fi urmat să fie primele de acest gen de 15 ani.

Preşedintele Abbas, al cărui mandat ar fi trebuit să se încheie în 2009, a argumentat că desfăşurarea scrutinului nu era "garantată" în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a Oraşului sfânt anexată de Israel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.