Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile parlamentare din Slovenia vor avea loc în 24 aprilie

Operation World
Slovenia

Alegerile parlamentare din Slovenia se vor desfăşura pe 24 aprilie, un scrutin care se anunţă dificil pentru controversatul premier Janez Jansa, notează miercuri AFP.

Preşedintele sloven Borut Pahor a semnat miercuri la prânz decretul referitor la convocarea alegerilor legislative, pe care ar dori să le vadă organizate ''cât mai curând posibil'' din punct de vedere juridic, ''având în vedere situaţia politică'', potrivit Agerpres.

La doi ani după sosirea la putere în această ţară cu două milioane de locuitori, Janez Jansa înregistrează o popularitate în cădere liberă, în contextul adâncirii divizărilor în al treilea său mandat.

Cele mai recente sondaje de opinie creditează partidul premierului cu numai 15% din intenţiile de vot.

Chiar şi împreună cu aliaţii săi de centru-dreapta, Partidul Democratic Sloven (SDS) nu pare a fi în măsură să strângă o majoritate în interiorul parlamentului, indică estimările actuale. SDS a obţinut 25% din voturi la scrutinul din 2018.

Liderul sloven are de suferit în urma apariţiei pe scena politică a unui nou personaj: Robert Golob, care a condus peste un deceniu compania de electricitate naţională şi recent a preluat conducerea unui mic partid ecologist, redenumit Mişcarea Libertăţii.

Într-un sondaj realizat de televiziune publică pe un eşantion de 1.000 de persoane, peste jumătate dintre cei intervievaţi se declară nemulţumiţi de guvern, doar 23% având o poziţie favorabilă.

Premierul Janez Jansa a fost nevoit să se confrunte cu mai multe moţiuni de cenzură şi cu un important val de contestare, zeci de mii de manifestanţi protestând constant împotriva politicii sale.

Admirator declarat al fostului preşedinte american Donald Trump, liderul conservator în vârstă de 63 de ani este acuzat, potrivit opoziţiei, că pur şi simplu copiază Ungaria lui Viktor Orban în stilul său autoritar şi afirmaţiile sale anti-migranţi.

Criticii săi îi reproşează presiunile exercitate asupra sistemului judiciar şi atacurile pe Twitter împotriva presei, ceea ce i-a adus porecla de 'Mareşalul Twitto'.

Politica lui Jansa a făcut de mai multe ori obiectul unor atenţionări de la Bruxelles, care i-a cerut să respecte ''pluralitatea media''.

Şeful executivului sloven a cauzat şi iritarea Parchetului European, o nouă instanţă de combatere a fraudelor, care a denunţat ''lipsa de cooperare'' a autorităţilor de la Ljubljana.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.