Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile parlamentare din Venezuela vor avea loc la 6 decembrie

Telesur
Venezuela

Alegerile parlamentare din Venezuela vor avea loc la 6 decembrie, a anunţat miercuri Consiliul Electoral Naţional (CNE), potrivit DPA.

Directoarea CNE, Indira Alfonzo, a transmis printr-o declaraţie televizată că instituţia pe care o conduce "a aprobat în unanimitate atât apelul de organizare a procesului electoral, cât şi calendarul electoral", potrivit agerpres.ro.

Citește și: Economistul Mircea Coșea, despre planul de relansare economică al PNL: E ca o carte de telefon

Marţi, CNE a anunţat că va creşte numărul de mandate disponibile în Adunarea Naţională de la 167 la 277, măsură care va intra în vigoare începând cu perioada legislativă 2021-2026.

CNE a explicat că această creştere va fi implementată pentru a se obţine un echilibru între votul proporţional şi votul nominal, necesar după o înmulţire a numărului de partide politice pregătite să participe la alegeri.

Liderul de opoziţie Juan Guaido a criticat viitorul scrutin, spunând că este o "farsă".

Citește și: Guvernul a modificat regulile din starea de alertă! Ce măsuri se vor lua

"Noi, venezuelenii, nu recunoaştem o farsă, cum nu am făcut-o nici în mai 2018. Dreptul de vot a fost lupta noastră. Alegem să trăim în demnitate şi democraţie, nu cu obligaţii", a scris Guaido pe Twitter miercuri.

Preşedintele Nicolas Maduro a câştigat un al doilea mandat în mai 2018 la un scrutin boicotat de mare parte din opoziţie. În mandatele sale, Venezuela s-a confruntat cu o criză economică şi politică masivă, în urma căreia cinci milioane de locuitori au părăsit ţara.

Guaido a fost ales preşedinte al parlamentului în ianuarie 2019 şi a fost ulterior recunoscut de circa 50 de ţări ca preşedinte interimar al Venezuelei.

Dar el nu a reuşit să îl îndepărteze de la putere pe Maduro, care este sprijinit de armată, iar în ianuarie un aliat al guvernului, Luis Parra, a fost ales preşedinte al parlamentului, în cadrul unui vot oficial, dar contestat, în timp ce parlamentarii de opoziţie l-au ales pe Guaido.

Curtea Supremă a confirmat recent postul lui Parra şi schimbarea liderilor a două partide de opoziţie, precum şi restructurarea comisiei electorale a ţării. Înlocuirile au adus oameni apropiaţi de guvern, înaintea alegerilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.