Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alegerile prezidențiale din Bolivia, încheiate cu victoria socialistului Luis Arce, au fost declarate libere și transparente de către misiunea OSA

Radio Duna
Luis Arce

Procesul electoral încheiat cu victoria candidatului socialist Luis Arce la preşedinţia Boliviei a fost 'transparent' şi s-a încheiat cu un rezultat 'categoric', a declarat misiunea de observare a alegerilor desfăşurată de Organizaţia Statelor Americane (OSA), informează AFP, potrivit AGERPRES.

'Cetăţenii au votat în mod liber, iar rezultatul a fost clar şi categoric', a declarat miercuri, la La Paz, şeful misiunii OSA, Manuel Gonzalez.

El a prezentat public raportul preliminar al misiunii OSA la alegerile de duminică, la care Luis Arce, candidatul Mişcării spre Socialism (MAS) a fostului preşedinte Evo Morales, a fost ales din primul tur cu un avans considerabil.

'Acest rezultat dă o mare legitimitate guvernului ce va fi format, instituţiilor boliviene şi procesului electoral', a subliniat Gonzalez.

Şeful misiunii OSA a explicat miercuri că problemele detectate la scrutinul din 2019 nu s-au repetat anul acesta.

'Graţie auditului realizat după alegerile de anul trecut, ţara are acum o autoritate electorală independentă şi a avut o consultare mai echitabilă şi transparentă', a punctat Gonzalez.

Citește și: VIDEO Un fost judecător militar explică DE CE NU VREA Klaus Iohannis să declare starea de urgență

Autorităţile electorale boliviene au comunicat miercuri seară, după numărarea a 90% dintre buletinele de vot, că Luis Arce a obţinut 54,51% din sufragii, devansându-i pe fostul preşedinte centrist Carlos Mesa (29,21%) şi candidatul de dreapta Luis Fernando Camacho (14,19%).

În pofida epidemiei de COVID-19, rata de participare a fost extrem de ridicată, de 87%.

Victoria clară a lui Arce marchează revenirea la putere a MAS la un an de la demisia liderului său Evo Morales, constrâns să plece de la conducere după ce fusese declarat învingător în alegerile prezidenţiale din octombrie 2019, la care candidase pentru un al patrulea mandat.

Opoziţia a refuzat atunci să-i recunoască victoria, afirmând că a fost obţinută prin fraudă, iar OSA a confirmat că au existat nereguli.

După manifestaţii ample şi violenţe, soldate cu peste 30 de morţi şi 800 de răniţi, potrivit ONU, Evo Morales, abandonat de poliţie şi armată, a demisionat în noiembrie şi a părăsit Bolivia. El trăieşte acum în Argentina, dar a promis că va reveni în ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.