Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criza stă să explodeze în Balcani! Răsturnare de situație: se reiau alegerile în Serbia

OSCE
Serbia alegeri

"La Belgrad, capitala Serbiei, alegerile vor fi reluate, după ce opoziția a acuzat fraudarea alegerilor" – comentează agenția americană Associated Press, adăugând că anunțul privind reluarea alegerilor "survine după mai multe luni tensionate și după ce Partidul Progresist Sârb (SNS) și-a proclamat victoria la alegerile de la 17 decembrie", relatează Rador Radio România.

În schimb, coaliția de opoziție, "Serbia împotriva violenței", a contestat rezultatele afirmând că i-a fost furată victoria la Belgrad și că rezultatele la alegerile parlamentare sunt controversate din cauza neregulilor demonstrate - relatează AP, adăugând că președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, și partidul său SNS au negat neregulile, respingând acuzațiile privind fraudarea alegerilor, considerându-le "invenții pentru a destabiliza Serbia".

În schimb, în raportul dat publicității săptămâna trecută, observatorii internaționali au menționat că alegerile din decembrie s-au desfășurat în "condiții inechitabile", în parte din cauza implicării personale a președintelui Serbiei în campanie și a avantajelor conferite de sistem partidului de guvernământ – amintește AP, care adaugă că opoziția și unii observatori internaționali au afirmat că au fost aduși alegători din străinătate pentru a vota la Belgrad.

„Votul a fost viciat!”

AP adaugă că misiunea Organizației pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a precizat că votul a fost "viciat de retorica dură, relatările părtinitoare din presă, presiunile exercitate asupra angajaților din sectorul public și abuzului de resurse publice".

AP menționează și cele șase recomandări care trebuie implementate înainte de organizarea de noi alegeri. De asemenea, AP amintește că politicienii din opoziție au salutat raportul ODIHR și au apreciat că "anunțul privind reluarea alegerilor de la Belgrad demonstrează că partidul lui Vučić a pierdut alegerile de la Belgrad". "Serbia este stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, însă președintele Vučić se confruntă cu acuzații de reducere a libertăților democratice de la venirea la putere, în urmă cu mai mult de un deceniu" – se încheie comentariul AP

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.