Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aleksandar Vucic îl face 'gunoi terorist' pe președintele kosovar

Agerpres - Reuters
Aleksandar Vucic

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic boicotează un summit planificat între UE şi şase ţări din Balcanii de Vest, furios pe guvernul Kosovo, notează vineri DPA, conform Agerpres. Vucic şi-a anunţat supărat decizia de a sări peste reuniune într-un interviu joi la postul proguvernamental sârb Pink TV.

Vucic s-a declarat revoltat că prim-ministrul din Kosovo Albin Kurti a ales un politician sârb-kosovar moderat, în loc de o figură apropiată de partidul la putere în Serbia, pentru a servi ca ministru al Kosovo pentru grupurile etnice.

Postul ministerial a fost de obicei ocupat de un membru al partidului Lista Sârbă (SL), care îşi coordonează îndeaproape politicile cu cele ale guvernului lui Vucic de la Belgrad. Dar Kurti l-a ales în schimb pe Nenad Rasic, un membru al Partidului Democrat Progresist, moderat şi care nu este controlat de guvernul de la Belgrad.

Aceasta are loc pe fondul tensiunilor ridicate între Kosovo şi Serbia, care cândva controla Kosovo şi încă refuză să-i recunoască independenţa, notează DPA.

În interviul TV, Vucic l-a denunţat pe preşedintele kosovar ca fiind un "gunoi terorist" şi a susţinut că UE va arăta o "atitudine patetică antisârbă" la summitul cu Balcanii.

Vucic a susţinut de asemenea că numirea lui Rasic de către Kurti "arată că ei vor ca sârbii să fie expulzaţi din Kosovo".

Etnicii albanezi reprezintă majoritatea celor care trăiesc în Kosovo, dar există comunităţi etnice sârbe precum şi bosniaci, turci şi romi în mica ţară balcanică, potrivit DPA. Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008.

Rămâne posibil ca prim-ministrul sârb Ana Brnabic să poată reprezenta Serbia la summitul UE de la Tirana chiar şi după decizia furioasă a lui Vucic de a nu participa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.