Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aleksandar Vucic, marele favorit în alegerile prezidenţiale din Serbia

În Serbia se încheie vineri campania pentru alegerile prezidenţiale de duminică, în care prim-ministrul actual, Aleksandar Vucic, este văzut drept marele favorit, conform sondajelor care îl dau învingător chiar din primul tur de scrutin, relatează EFE, conform agerpres.

Aproximativ 6,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Serbia, stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, îl vor alege dintre cei 11 candidaţi pe viitorul şef al statului pentru un mandat de cinci ani.

Trupul lui Kim Jong Nam, ASASINAT pe aeroportul din Kuala Lumpur, a fost trimis în Coreea de Nord

Sondajele preelectorale îl dau învingător pe Vucic chiar din primul tur, cu un scor între 53% şi 56%.

'Cel mai important pentru Serbia este să ne menţinem stabilitatea politică, care este o condiţie şi garanţia progresului şi dezvoltării economice', a declarat vineri Aleksandar Vucic, candidat sub sloganul 'pentru o Serbie mai rapidă, mai puternică şi mai bună'.

Fostul ultranaţionalist convertit în europenist, care şi-a menţinut popularitatea în pofida măsurilor de austeritate impuse din 2014 din funcţia de prim-ministru, a susţinut că a salvat ţara de la faliment şi că Serbia 'se află pe drumul cel bun'.

Criticii săi îl acuză însă de autoritarism şi de subminarea separaţiei puterilor în stat.

Între cei zece rivali ai lui Vucic se află fostul ministru de externe Vuk Jeremic şi actualul Avocat al Poporului, Sasa Jankovic, ambii de orientare centristă şi neînscrişi în niciun partid politic.

Baie de sânge în Pakistan. Zeci de victime după un nou atentat terorist

În timpul campaniei, Jeremic a subliniat că problemele principale ale Serbiei sunt 'prăbuşirea economiei' şi nivelul scăzut de trai, el prezentându-se drept singurul capabil să-l învingă pe Vucic într-un ipotetic tur doi.

Un alt candidat este ultranaţionalistul Vojislav Seselj, achitat în urmă cu un an pentru crime de război de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, şi care se opune aderării Serbiei la UE, preconizând în schimb strângerea relaţiilor cu Rusia.

O surpriză este tânărul Luka Maksimovic, alias 'Beli', ce se prezintă drept candidat al unei platforme civice şi a cărui viziune satirică asupra problemelor ţării a atras un sprijin considerabil printre votanţii cei mai tineri. 'Este nevoie de cineva nou, iar acela sunt eu', a declarat Beli, care, potrivit unor sondaje, s-ar putea clasa pe locul al doilea la scrutinul de duminică, după Vucic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.