Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aleksandr Lukaşenko acuză opoziția că încearcă să acapareze puterea: 'Este o perdea de fum. Dacă vă uitaţi în spatele ei, se poate vedea ce se întâmplă'

newsweek
alexandr lukasenko

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat marţi opoziţia că încearcă să pună mâna pe putere, în a zecea zi de manifestaţii de protest şi greve de amploare împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 9 august, contestate de opoziţie, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

'Consiliul coordonator' creat de opoziţie pentru promovarea unei tranziţii politice în ţară vrea să ia puterea, a declarat Lukaşenko, vorbind în cadrul unei reuniuni a Consiliului naţional de securitate marţi, conform declaraţiilor difuzate de agenţia de presă de stat Belta.

Citește și: Gabriela Firea, către Orban: ‘Ceea ce ați făcut azi, se numește abuz de putere’

'Ei cer nici mai mult nici mai puţin să le transferăm puterea lor. Noi considerăm aceasta, fără echivoc, drept o tentativă de a prelua puterea cu toate consecinţele ce decurg din aceasta', a spus Lukaşenko, adăugând că responsabili ai opoziţiei vor 'să înşele autorităţile şi în particular forţele de ordine' prezentându-se drept 'paşnici şi buni şi care nu doresc confruntări'.

'Este o perdea de fum. Dacă vă uitaţi în spatele ei, se poate vedea ce se întâmplă', a spus el.

Adresându-se membrilor 'Consiliului coordonator' al opoziţiei, printre care ar urma să fie figureze Svetlana Alexievici, laureata Premiului Nobel pentru literatură, Lukaşenko a ameninţat să 'răcorească nişte capete înfierbântate'.

Citește și: Tătaru: ‘Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic în care a fost mai agresiv decât în primul val’

El a acuzat opoziţia că doreşte să rupă punţile cu Rusia, principalul aliat şi partener economic al Belarus, care până acum a acordat un sprijin prudent preşedintelui belarus. Însă în urmă cu câteva săptămâni Lukaşenko acuzase Moscova că intenţionează să-i subjuge ţara, dispunând arestarea a 33 de presupuşi mercenari ruşi la Minsk.

Una din personalităţile marcante ale opoziţiei, Maria Kolesnikova, a dezminţit imediat în declaraţii făcute pentru agenţia de presă rusă Interfax orice dorinţă de a încălca acordurile încheiate între Minsk şi Moscova în cazul accederii opoziţiei la putere.

Citește și: Anunț neașteptat! Ce premier va pune PSD după moţiune

'Considerăm acuzaţiile lui Lukaşenko drept o tentativă de manipulare şi de înşelăciune', a declarat ea.

După alegerile contestate din 9 august, presiunea nu încetează să crească la adresa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994. El se confruntă zilnic cu manifestaţii şi cu o mişcare de grevă care afectează mai multe industrii vitale pentru economia ţării sale.

Lukaşenko a respins în mod repetat ideea plecării de la putere, deşi într-o încercare de a calma spiritele luni a spus că ar fi dispus să plece după votarea unei noi Constituţii în cadrul unui referendum, dar a avertizat că în niciun caz 'la presiunea străzii'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.