Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aleksandr Lukaşenko spune că doreşte să evite ca actuala criză a migranţilor să degenereze într-o confruntare

FRANCE 24 English
Aleksandr Lukașenko

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a asigurat marţi că doreşte să evite ca actuala criză a migranţilor de la frontiera cu Polonia, pe care este acuzat că a orchestrat-o, să degenereze în confruntare cu vecinii săi europeni, şi că i-a propus cancelarului german Angela Merkel, cu care a discutat telefonic luni, o modalitate de rezolvare a crizei de la frontiera dintre Belarus şi Polonia, unde sunt blocaţi câteva mii de oameni care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană, relatează France Presse şi EFE.

'Esenţialul astăzi este să ne apărăm ţara, poporul şi să evităm ciocniri', a afirmat el, potrivit declaraţiilor citate de agenţia de presă oficială belarusă Belta. 'Nu trebuie ca această problemă să se transforme într-o confruntare aprinsă', a adăugat Lukaşenko, care nu a dorit să dezvăluie conţinutul propunerii făcute cancelarului german, aflat la sfârşit de mandat, potrivit Agerpres.

'Ne-am pus de acord cu Merkel că pentru moment nu vom vorbi la modul concret despre aceasta. Ea a cerut timp, o pauză, pentru a discuta respectiva propunere cu membrii UE', a afirmat Lukaşenko, citat de Belta.

Liderul belarus a afirmat că aşteaptă un al doilea apel telefonic de la Angela Merkel pentru a continua căutarea unei soluţii la criza migranţilor, după convorbirea telefonică de luni care a durat în jur de 50 de minute.

Lukaşenko a subliniat că a fost de acord cu interlocutoarea sa că nimeni nu este interesat de escaladarea crizei migranţilor, nici Belarus şi nici Uniunea Europeană, şi a spus că Minskul nu a căutat să agraveze această criză.

Fără să ofere precizări şi elemente concrete, Lukaşenko a declarat că a fost informat despre 'tentative de a aduce arme în tabăra de migranţi' instalată la frontiera cu Polonia.

Potrivit Minskului, peste 2.000 de migranţi, care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană, se află în prezent în faţa postului de frontieră Bruzgi în condiţii dificile, mai ales din cauza temperaturilor scăzute şi accesului limitat la hrană şi produse de primă necesitate. Crucea Roşie belarusă a transmis că a livrat trei tone de ajutoare marţi.

Confruntată cu valul de migranţi, Polonia şi-a desfăşurat forţele armate şi poliţia pentru a contracara tentative de traversare ilegală a frontierei.

'Nu văd de ce se desfăşoară avioane, elicoptere şi tancuri împotriva refugiaţilor', a mai spus Lukaşenko, care afirmă că Polonia a desfăşurat '20.000 de militari cu aviaţie şi blindate' la frontiera sa, în timp ce Belarus nu a desfăşurat 'nici o singură companie, nici un singur pluton de militari'. 'Dar avem planuri de a contracara orice fel de agresiune', a spus în continuare el.

UE, care a fost destabilizată în a doua jumătate a anilor 2010 de un aflux fără precedent de migranţi, acuză regimul de la Minsk de orchestrarea crizei actuale pentru a se răzbuna pe sancţiunile impuse ca represalii după o represiune politică internă fără precedent.

Statele membre UE au declarat că elaborează noi măsuri punitive împotriva regimului de la Minsk, dar, în paralel, cancelarul german Angela Merkel a avut o convorbire telefonică cu Lukaşenko, un succes pentru cel a cărui realegere în funcţia de preşedinte în august 2020 nu a fost recunoscută de către europeni.

Cu toate acestea, agenţia rusă de presă oficială TASS remarca luni seara că, pe durata convorbirii telefonice, Angela Merkel - aflată la sfârşit de mandat - nu l-a numit nici măcar o dată pe acesta preşedinte, adresându-i-se doar după nume şi prenume.

'În loc să caute o soluţie cu partea poloneză, UE suspendă proiectele de cooperare transfrontalieră', a declarat Lukaşenko. 'În plus, ei ne ameninţă cu noi sancţiuni şi vor să construiască un zid de cinci metri înălţime', a continuat el, care ameninţa săptămâna trecută să oprească fluxul de gaze rusesc care trece prin conducta Yamal-Europa ce traversează teritoriul belarus spre ţările europene.

Belarusul lui Lukaşenko, aliatul imprevizibil al Rusiei, pozează în ultimul bastion al Moscovei în faţa a ceea ce el numeşte o politică belicoasă a Occidentului, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.