Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alen Coliban: ‘George Scripcaru a fugit de răspundere’

senat.ro
Allen Coliban

Senatorul Alen Coliban îl desființează într-o postare pe pagina de Facebook pe primarul Brașovului, care a refuzat să participe la întâlnirea de la Ministerul Mediului convocată de ministrul Costel Alexe. O atitudine sfidâtoare care arată preocuparea primarului pentru sănătatea brașovenilor, potrivit brasovstiri.ro.

„Primarii municipiilor cu probleme mari legate de poluare au fost invitați la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, la o amplă discuție pe tema calității aerului. Din păcate, primarul George Scripcaru a fugit de răspundere, delegându-i sarcinile de reprezentare viceprimarului László Barabás.

Suplimentar față de datele evidente privind poluarea, Ministrul Costel Alexe a cerut rapoarte privind starea de sănătate a populației pentru cele trei orașe. Doar studiul pentru municipiul București este gata, concluziile lui fiind dezarmante: există o legătură foarte clară între poluarea cu PM10 (particule în suspensie în aer) și incidența cazurilor de infarct miocardic și a altor boli cardiovasculare și afecțiuni respiratorii!

Citește și: Ministrul Finanțelor, chemat la audieri! Pentru ce trebuie să dea explicații

Problemele majore ale Municipiului Brașov în privința calității aerului au putut fi observate încă din 2007, de la primele măsurători. Din 2009 suntem în procedură de infringement, iar în 17 mai 2018 Comisia Europeană a deschis un dosar la Curtea Europeană de Justiție (CJUE) împotriva României, din cauza faptului că autoritățile vizate nu au implementat măsurile de îmbunătățire a calității aerului. Pe scurt, România e dată în judecată pentru că autorităților nu le pasă de sănătatea cetățenilor, iar din acest motiv suntem pasibili de amenzi zilnice între 100.000 și 400.000 de euro.

Primarul Brașovului, George Scripcaru, este singurul primar dintre cei trei invitați la discuțiile de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care nu a fost prezent, nu a prezentat nimic referitor la acele discuții și nici nu a convocat vreo conferință de presă până la acest moment. Nu este decât încă o reacție iresponsabilă, după deciziile de a muta stația de măsurare de la Ceasul Rău, după declarațiile date în batjocură (“Brașovul nu este poluat, de vină este grătarul de mici”), după reducerea constantă în ultimii ani a suprafețelor de spații verzi din oraș, după recunoașterea faptului că este depășit de problemă („nu am pârghii” – decembrie 2019).

Totuși, ieri am primit și o veste bună: ministrul Costel Alexe a confirmat public aprobarea solicitării mele, aceea de a dota Brașovul și Iașiul cu laboratoare mobile de calitatea aerului, amendamentul pe care l-am depus la bugetul de stat și pe care l-am agreat cu domnul ministru, fiind aprobat la dezbaterile din Parlament din luna decembrie.

Iată și un sumar al lucrurilor pe care le-am făcut eu pentru Brașov, în lupta împotriva poluării cu microparticule:

Citește și: Exclusiv! Ludovic Orban dă cărțile pe față! Cine va candida din partea PNL-ului?

am amplasat stații independente de măsurare a calității aerului, în mai multe zone din oraș, acoperind cu prioritate zonele ignorate de rețeaua oficială a Ministerului Mediului (Centru – http://bit.ly/aerbvcentru, Bartolomeu – http://bit.ly/aerbvbartolomeu, Tractorul – http://bit.ly/aerbvtractorul), în care au fost semnalate valori alarmante

am monitorizat evoluția valorilor, prin studii comparative ale datelor oficiale și ale celor independente și am expus public gravitatea problemei

am solicitat Ministerului Mediului repunerea în funcțiune a stațiilor care nu mai prezentau date (în urmă cu câteva luni, doar o stație din 5 din Brașov mai furniza determinări privind poluarea cu particule)

am solicitat Primăriei Brașov achiziționarea de mijloace de transport nepoluante, conservarea și extinderea suprafețelor verzi, aplicarea urgentă a măsurilor cuprinse în Planul de Management al Calității Aerului și revizuirea sa periodică, precum și realizarea unei rețele extinse de măsurare a poluării (așa cum există deja în București, Iași sau Cluj-Napoca)

am adus specialiști la dezbaterea publică organizată de Primăria Brașov, prezentând analize și soluții, acolo unde primarul Scripcaru se plângea că “nu are pârghii”, a scris Alen Coliban pe pagina de Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.