Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Agenţia Europeană a Medicamentului face precizări despre ce li se întâmplă celor care se vaccinează cu AstraZeneca

Inquam Photos / Octav Ganea
vaccin astrazeneca

Alergiile severe ar trebui adăugate pe lista posibilelor efecte secundare ale vaccinului anti-COVID19 AstraZeneca, după identificarea unor legături probabile cu reacţii de acest gen în Marea Britanie, a anunţat vineri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.

Agenţia europeană a anunţat joi că investighează o problemă separată legată de tulburări de coagulare, ceea ce a determinat Danemarca, urmată de alte ţări europene, să suspende utilizarea vaccinului dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford. EMA a afirmat totuşi joi că utilizarea acestui vaccin este sigură, scrie agerpres.ro.

Citește și: Datele care răstoarnă criticile! Situația făcută publică de Rareș Bogdan

Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat vineri într-un comunicat că "a recomandat actualizarea informaţiilor despre produs pentru a include anafilaxia şi hipersensibilitatea (reacţii alergice) ca efecte secundare".

"Actualizarea se bazează pe o examinare a 41 de cazuri de posibilă anafilaxie observate în rândul a aproximativ 5 milioane de vaccinări din Marea Britanie", a explicat agenţia cu sediul la Amsterdam.

Citește și: Atac fără precedent la Mircea Dinescu: ‘Pușlama ordinară’

"După o analiză atentă a datelor, comitetul însărcinat cu evaluarea riscurilor medicamentelor a constatat că o legătură cu vaccinul este probabilă în cel puţin unele dintre aceste cazuri", a adăugat EMA.

Cu toate acestea, Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat că anafilaxia, considerată o "reacţie alergică severă", este deja un "efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, la vaccinuri".

Citește și: Medicul Răzvan Constantinescu reacționează la atacul lui Florin Cîțu: ‘Pramatia aia schizoidă m-a făcut terorist’

Informaţiile privind vaccinul AstraZeneca/Oxford indică deja faptul că persoanele care primesc vaccinul trebuie ţinute sub "supraveghere atentă timp de cel puţin 15 minute" după administrare, în caz de reacţii alergice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.