DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ALERTĂ Al doilea program de testare, lansat în Capitală. Gradul de imunizare a populației va fi stabilit

firea testare

Primarul General, Gabriela Firea, a lansat, luni, la Arena Națională, al doilea program de testare a populației din București prin care se va stabili, pe baze știintifice, care a fost răspândirea virusului COVID-19 în Capitală și gradul de imunizare a populației, transmite Primăria Capitalei.

„Primăria Capitalei și ASSMB, împreună cu primăriile de sector și cu suportul științific al Institutului de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, au lansat astăzi Programul „SUNT IMUN LA COVID?” – un screening sistematic pentru a investiga seroprevalența acestui virus la nivelul Capitalei. Practic, vrem să vedem care este procentajul celor care s-au imunizat și au anticorpi împotriva noului coronavirus. Este o campanie complementară proiectului „TESTĂM PENTRU BUCUREȘTI” - care a generat un interes uriaș în rândul bucureștenilor, astfel încât, după doar 72 de ore, avem deja înscriși 9.000 de participanți. Noul programul vizează testarea pentru anticorpi a 10.500 de persoane, este finanțat de Primăria Capitalei și de primăriile de sector și ține cont de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).”, a spus Gabriela Firea, relatează Mediafax.ro.

Citește și: BOMBĂ Viorica de la Clejani RECUNOAȘTE că fiica ei era drogată: ce a luat Margherita înainte de accident

Persoanele ce vor fi testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei, selectați prin metoda eșantionării într-un număr proporțional cu mărimea sectorului în care locuiesc, arată Municipalitatea.

Persoanele au fost selectate aleator pentru a îndeplini criteriile de vârstă și sex necesare formării unui eșantion edificator pentru studiul care va fi elaborat, la final, de către Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”.

Metoda de eșantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervențională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală.

„Cei aproximativ 10.500 de voluntari incluși în program sunt împărțiți pe sectoare, în funcție de mărimea acestora, astfel: cei mai mulți vor fi din Sectorul 3 - circa 2.500, iar cei mai puțini din Sectorul 1 - circa 1.200. Fiecare persoană din eșantion va primi o scrisoare în care este detaliat proiectul și este invitat să participe ca voluntar, fiind cerut, astfel, acordul său prealabil de participare”, arată sursa citată.

Cei anunțați se pot înscrie online, pe www.assmb.ro, la secțiunea „Sunt Imun la Covid?”, în vederea completării chestionarului de studiu.

După înscriere, participanții vor fi contactați de personalul medical din rețeaua școlară a PMB și vor fi programați pentru testare pe baza unui număr de înregistrare alocat fiecărui participant la testare.

Așadar, sunt incluse în program persoanele care răspund scrisorii de invitație și care își exprimă acordul informat de participare la studiu.

„Testarea propriu-zisă începe la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul celei următoare și se va derula în spații special amenajate la Arena Națională. Estimăm un număr aproximativ de 1.500 de testări pe zi, așadar testarea tuturor voluntarilor durează undeva la 1 săptămână. Fiind o testare voluntară pentru identificarea anticorpilor împotriva virusului SARS-Cov-2, este utilizată metoda de testare prin teste rapide pentru identificarea anticorpilor IgM și IgG”, arată sursa menționată.

Spațiul de la Arena Națională este împărțit pe șase secțiuni, corespunzătore celor șase sectoare, fiecare având câte cinci puncte de testare care vor funcționa în două ture, zilnic între orele 8:00 – 20:00, de luni până duminică. Procesul de testare este sigur, adaptat rigorilor sanitare din această perioadă - temperatura va fi verificată cu termometru non-contact și se va purta mască de protecție. Un medic va recolta o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici. Pe locul înțepăturii se va aplica un plasture steril, potrivit sursei menționate.

„După 15 minute de la recoltarea sângelui, medicul va comunica rezultatul testării și beneficiarul testului va primi o adeverință scrisă și semnată. În cazul în care rezultatul este pozitiv, înseamnă că persoana a avut infecția cu SARS-Cov-2 și a dobândit imunitate. La finalul fiecărei zile de testare vor fi luate măsuri de igienizare. Vor exista permanent 30 de operatori în Call Center, câte unul pentru fiecare punct de testare, pentru a nu exista suprapuneri. La finalul fiecărei ture se va comunica în Call Center lista persoanelor care nu s-au prezentat, în vederea reprogramării. Rezultatele testării vor fi incluse în studiul ce va fi elaborat de specialiștii Institutului de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” și pot ajuta la fundamentarea unor măsuri viitoare care privesc populația”, adaugă PMB.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.