Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă - Aruncați imediat produsul dacă îl aveți în casă! Conține o cantitate uriașă de droguri: a fost retras de pe piață

retras bun

O descoperire alarmantă făcută de inspectorii sanitar-veterinari a condus la adoptarea unor măsuri urgente în mai multe centre comerciale.

Inspectorii sanitar-veterinari au demarat o operațiune de amploare după ce au descoperit un produs neconform pus în vânzare. Zeci de kilograme au fost retrase din magazine în urma controalelor, conform Playtech.

În urma notificărilor primite în cadrul sistemului de alertă rapidă pentru alimente și a investigațiilor efectuate de specialiști, s-a constatat că în unele magazine din județul Alba erau comercializate pungi cu semințe de mac ce nu îndeplineau standardele necesare pentru a fi achiziționate de către consumatori români.

Verificările au relevat că semințele de mac conțineau o cantitate de opiu mult mai mare decât cea permisă de lege.

74 de kilograme de mac au fost retrase de pe piață

Prin urmare, au fost retrase nu mai puțin de 74 de kilograme de semințe de mac din centrele comerciale. Autoritățile au acum o nouă misiune: să identifice locul în care s-a produs eroarea care a permis comercializarea acestui produs.

„În luna ianuarie, urmare a unei notificări primite prin Sistemul de Alertă Rapidă pentru Alimente și Furaje (SRAF – instrument prin care se realizează un schimb de informaţii între Autorităţile Competente Centrale pentru alimente şi furaje din cadrul Statelor Membre), a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 74 de kilograme de semințe de mac de la unități de vânzare cu amănuntul. În cazul semințelor de mac s-a constatat depășirea limitei maxime admise de alcaloizi de opiu”, a anunțat DSVSA Alba.

Opiul extras din semințele de mac era un puternic agent narcotic, utilizat în diverse scopuri, inclusiv ca somnifer, calmant, analgezic și stupefiant. În aceste circumstanțe, este necesară obținerea unei autorizații din partea direcțiilor agricole pentru cultivarea și prelucrarea acestei plante, toate procedurile fiind supuse unor reglementări stricte.

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a anunțat că, în prima lună a anului curent, inspectorii din cadrul instituției au efectuat 283 de acțiuni de control la unități din domeniul alimentar care produc sau comercializează produse de origine animală și non-animală. Ca rezultat al acestor controale, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 54.800 de lei pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.