Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Aviz favorabil în Comisie: Examenul de rezidențiat va fi pe 8 decembrie

romania tv
examen rezidentiat

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a dat raport favorabil proiectului care prevede ca numărul locurilor pentru rezidențiat să fie egale cu numărul absolvenților facultăților de Medicină. Totodată, potrivit unui amendament, examenul de rezidențiat va avea loc pe 8 decembrie.

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a adoptat, cu unanimitate de voturi, raport de admitere pentru proiectul de lege care prevede completarea Ordonanței de Guvern 18/2009, privind egalarea locurilor disponibile pentru rezidențiat cu numărul absolvenților de Medicină. Examenul de rezidențiat va avea loc pe data de 8 decembrie.

Citește și: Florin Cîțu după ce a picat votul din Parlament: ‘A fost un vot politic’

Proiectul prevede că: „Cifra de școlarizare pentru rezidențiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Această cifră va fi egală cu numărul absolvenților de medicină cu diplomă de licență. Ministerul Finanțelor asigură resursele financiare necesare școlarizării prin rezidențiat la nivelul cifrelor de școlarizare aprobate.”

În legea în vigoare, cifra de școlarizare a rezidenților se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, cercetării și inovării.

Citește și: Decizie fără precedent! Viorica Dăncilă trimite la Bruxelles o nouă propunere de comisar european

Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, a adoptat un amendament aparținând senatorului PSD Liviu Pop, care a fost respins în comisia pentru sănătate, dar a fost ulterior, admis în plen, cu 53 de voturi „pentru” și 12 împotrivă, care prevede că Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și posturi, prin concurs național, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidențiatul în medicină de familie, prin test de selecție, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației naționale. Pentru anul 2019, concursul național pentru admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Sănătății.

Deputații au amendat proiectul în Comisia de Sănătate, astfel examenul de rezidențiat fiind programat pentru data de 8 decembrie.

Citește și: Klaus Iohannis anunță! ‘Doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european’

Totodată, medicii rezidenți care nu își iau examenul de rezidențiat dar care au finalizat toate stagiile, pot să rămână în sistemul sanitar până la 3 ani dacă sunt angajați de un spital, astfel rezolvându-se deficitul de medici din unele spitale sau specializări

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului aparține mai multor senatori și deputați, PSD, PNL, PMP, și UDMR și a fost adoptată în unanimitate.

Citește și: Oreste și Oana Stănciulescu ies la rampă! Reacții cu privire la înscrierea în PSD a lui Cozmin Gușă

În mod normal, examenul de rezidențiat trebuia să se desfășoare mai devreme, însă ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății nu a putut fi semnat, din cauza faptului că nu există un ministru la Educație.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat, marți, în plenul Camerei Deputaților.

Citește și: Florin Cîțu după ce a picat votul din Parlament: ‘A fost un vot politic’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.