Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanţul atentatului antişiit într-un cartier din Kabul a crescut la 24 de morţi şi 42 de răniţi

www.yenisafak.com
explozie Damasc

UPDATE Cel puţin 24 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 42 au fost rănite în explozia unui vehicul capcană într-un cartier din vestul capitalei afgane Kabul, luni dimineaţă, în apropierea reşedinţei unui responsabil al minorităţii şiite hazare, potrivit unui nou bilanţ anunţat de Ministerul de Interne afgan, citat de France Presse.

Atacul intervine la un an după primul atentat împotriva acestei minorităţi comis de gruparea jihadistă Statul Islamic în centrul capitalei afgane, notează agenţia de presă franceză.

"24 de persoane au decedat şi 42 au fost rănite în atentatul din această dimineaţă din Kabul. O maşină capcană a fost propulsată într-un autobuz ce transporta angajaţi ai Ministerului Minelor", a indicat pentru AFP Najib Danish, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.

Acelaşi bilanţ al morţilor este consemnat şi de agenţia DPA, potrivit căreia explozia s-a produs în apropierea reşedinţei lui Mohammad Mohaqiq, unul dintre vicepremierii guvernului condus de premierul Abdullah Abdullah.

Citându-l pe purtătorul de cuvânt menţionat, DPA relatează că trei maşini şi 15 buticuri au fost distruse în urma deflagraţiei.

Atacul a fost revendicat de talibani, anunţă DPA. O declaraţie semnată de Zabihullah Mujahid, purtător de cuvânt al talibanilor, şi trimisă prin aplicaţia Telegram, anunţă că atacurile au vizat două autobuze aparţinând Directoratului Naţional Afgan al Securităţii (NDS), agenţia de spionaj a ţării, şi susţine că au fost ucise 37 de persoane.

Un responsabil al Ministerului de Interne a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că agenţi de pază şi civili şi-au pierdut viaţa în explozia survenită înainte de 07:00, ora locală (02:30 GMT).

Atacul a vizat, se pare, reşedinţa liderului comunităţii hazare Mohammad Moqaqeq, deputat în parlament, a indicat purtătorul de cuvânt al acestuia Omid Maisom, citat de France Presse.

Vehiculul capcană, la volanul căruia se afla un atentator sinucigaş, a explodat în faţa primului punct de control instituit înaintea reşedinţei lui Mohammad Moqaqeq. "Credem că atacatorul a vrut să ajungă la casa domnului Moqaqeq, dar agenţii de pază l-au oprit", a indicat Omid Maisom.

Comunitatea hazară comemorează luni - cu prilejul unei prime sărbători conform calendarului său religios - victimele atentatului din 23 iulie 2016 împotriva unei manifestaţii la care se adunaseră mai multe mii de reprezentanţi ai săi în capitala Kabul, atac soldat cu 84 de morţi şi 300 de răniţi.

Acesta a fost primul atentat revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic în Afganistan.

De atunci, Statul Islamic a câştigat teren în nordul Afganistanului, lovind în mod repetat moschei şi mulţimi şiite din această ţară. Între aceste atacuri figurează cele de la Kabul şi Mazar-i-Sharif (nord), în octombrie, cu ocazia sărbătorii musulmane Ashura, ziua de comemorare a martirajului imamului Hussein. Cel mai recent din această serie a avut loc la 16 iunie, la încheierea Ramadanului.

Comunitatea hazară, o minoritate şiită de circa trei milioane de persoane, îndelung discriminată şi marginalizată, este cunoscută ca fiind una dintre cele mai deschise din Afganistan, în special în ceea ce priveşte drepturile femeilor.

 

Cel puţin zece persoane şi-au pierdut viaţa în explozia unui vehicul capcană luni dimineaţă într-un cartier majoritar şiit din partea de vest a capitalei afgane Kabul, potrivit unui responsabil al Ministerului de Interne afgan, citat de AFP.

Un purtător de cuvânt al poliţiei afgane, Najib Danish, confirmase anterior agenţiei franceze de presă faptul producerii exploziei, dar nu a putut să spună dacă sunt şi victime şi nici ţinta vizată.

Citește și: UE INTERVINE în conflictul momentului, care a ZGUDUIT pacea în Golf: Cerere de ULTIMĂ ORĂ făcută către țările implicate

Agenţia DPA informează că există cel puţin 8 morţi şi 10 răniţi în explozia unei maşini capcană ce a fost detonată în apropierea reşedinţei lui Mohammad Mohaqiq, adjunctul şefului executivului afgan condus de Abdullah Abdullah.

Cele 10 persoane rănite au fost transportate cu ambulanţe la spitale din Kabul, a indicat pentru DPA Wahidullah Majroh, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii afgan.

Citește și: Poza cu Viktor Orban în România s-a transformat în VIRAL, în Ungaria / FOTO

Un purtător de cuvânt al vicepremierului Mohammad Mohaqiq a declarat pentru BBC că politicianul nu a avut de suferit în urma acestui atac, anunță Agerpres.

În acelaşi timp, agenţia de presă Reuters consemnează un bilanţ de 12 morţi şi 10 răniţi în urma atacului produs luni dimineaţă la Kabul, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Najib Danish. Acesta a lăsat să se înţeleagă că bilanţul victimelor ar putea să crească, fără să poată indica în mod clar ţinta vizată de atac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.