DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ALERTĂ Deși tot mai multe state din UE, alături de SUA, au anunțat că NU SEMNEAZĂ pactul ONU pentru migrație, Klaus Iohannis mandatează Guvernul să îl susțină

iohannis birou semneaza

Președintele Klaus Iohannis a aprobat miercuri, la propunerea Guvernului României, memorandumul care susține Compactul Global pentru Migrație (CGM), care, în forma convenită în urma negocierilor, nu încurajează migrația și nu are în vedere crearea de noi drepturi. Totul, în condițiile în care tot mai multe state din UE, alături de SUA, au anunțat că nu vor semna pactul ONU pentru migrație.

”Președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat miercuri, 28 noiembrie, la propunerea Guvernului României, Memorandumul cu tema ”Participarea delegației României la Conferința interguvernamentală la nivel înalt pentru adoptarea Compactului ONU pentru o Migrație sigură, ordonată și reglementată”. Prin acest Memorandum, Guvernul României a propus adoptarea unei poziții de susținere din partea României a Compactului Global pentru Migrație (CGM), în forma convenită în urma negocierilor. De asemenea, prin intermediul acestui document, a fost aprobat textul declarației naționale care va fi prezentată de către delegația României care va participa la Conferința interguvernamentală pentru adoptarea Compactului Global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată, care va avea loc în perioada 10-11 decembrie a.c., la Marrakesh, Maroc”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Citește și: SURSE Toți salariații din România sunt vizați! Ce se întâmplă cu creșterea salarială pregătită de Olguța Vasilescu

Potrivit sursei citate, în declarația națională se arată, printre altele, că CGM nu încurajează migrația și nu are în vedere crearea de noi drepturi, fiind un document care reunește un set de politici și bune practici în domeniu, de la care statele pot să se inspire pentru implementarea politicilor migraționale naționale. De asemenea, se arată că CGM nu este un acord internațional cu valoare juridică obligatorie, fiind respectată suveranitatea națională a statelor de a decide propriile politici migraționale naționale și prerogativele de a reglementa migrația în cadrul jurisdicțiilor lor, în conformitate cu dreptul internațional. În plus, Compactul nu implică obligații financiare suplimentare pentru statele membre.

Citește și: S-a situat din nou pe locul 1! Lovitură pentru Pro TV și Kanal D

”Compactul Global pentru Migrație vizează crearea unui cadru de cooperare destinat îmbunătățirii guvernanței și a cooperării internaționale în materie de migrație legală, abordării uniformizate a provocărilor actuale asociate acestui fenomen, precum și consolidării contribuției migranţilor și a migrației la dezvoltarea durabilă. De asemenea, se are în vedere încurajarea unor politici eficiente de management al frontierelor, cu respectarea suveranității naționale, a statului de drept și a obligațiilor în conformitate cu dreptul internațional”, se mai menționează în comunicat.

România a participat timp de 18 luni, în baza unui mandat aprobat de către prim-ministrul României, la toate etapele de negociere a Compactului Global pentru Migrație, pledând pentru adoptarea unui ”text echilibrat și susținând unitatea poziționării Uniunii Europene”.

Citește și: Anunț de ultima ora! România nu va mai avea nevoie de autostrăzi

”Printre obiectivele României au figurat susținerea unui text fără valoare juridică obligatorie, evitarea stabilirii obligațiilor financiare suplimentare obligatorii pentru statele membre, reflectarea corespunzătoare a principiului suveranității naționale, susținerea unor politici care să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului, precum și reflectarea adecvată a diferențierii clare între migranţi legali și ilegali, precum și între migranţi și refugiați. Conform Memorandumului, decizia privind asumarea Compactului Global pentru Migrație ia în considerare atât interesele naționale ale României, precum și perspectiva preluării de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene și candidatura la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Linia de acțiune a României este bazată pe solidaritate, angajament multilateral și necesitatea unui răspuns colectiv și o abordare cuprinzătoare faţă de provocările migrației. Totodată, este vizată combaterea efectelor negative generate de o migrație neregulată și negestionată, cum ar fi xenofobia, intoleranța și rasismul”, se precizează în finalul comunicatului de presă.

Citește și: Se promulgă, vineri, o lege de către președintele Klaus Iohannis! Despre ce este vorba .

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.