Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Alertă de ticăloșie'. Care e buba din Ordonanţa de creştere a salariilor din Sănătate - acuzații la adresa Guvernului

jurnalul.ro
protest sanatate

Ordonanţa de creştere a salariilor din Sănătate determină o scădere a indemnizaţiei pentru gărzile din spitale, afirmă deputatul USR Adrian Wiener: „România condusă ca o covrigărie – alertă de ticăloșie”.

„România condusă ca o covrigărie – alertă de ticăloșie. A apărut Ordonanța de creștere a salariilor în Sănătate. Printre altele scade indemnizația pentru gărzi: de la 500 la 350 brut pentru o gardă și de la 1000 la 700 brut pentru două gărzi.

Povestea e cam așa: din 2018, tariful orar pentru serviciul de gardă în spitale a fost plafonat”, scrie pe Facebook Adrian Wiener.

Deputatul USR afirmă că, deși salariile au crescut, tariful pentru gărzi a rămas același – „cam la jumătate din tariful orar pentru norma de bază”.

„După ani de zile de negocieri guvernul a decis anul trecut, nu să aducă tariful orar la zi, ci să dea o indemnizație suplimentară pentru o gardă, respectiv pentru două și mai multe gărzi. 500, respectiv 1000 de lei brut. Acum, Ciolacu decide să taie 30% din această indemnizație. O ticăloșie. După introducerea „taxei pe boală” și subfinanțarea deliberată a spitalelor (bugetul CNAS e mai mic cu 30% decât e necesar), acum Ciolacu și cocoțat în vârful României lovește direct în medici. Rafila tace mâlc, ca de obicei”, încheie Wiener.

Guvernul a aprobat creșterea salariilor din sănătate și asistență socială cu 20%, în două tranșe

Salariile angajaților din sănătate și asistență socială vor crește, începând de luna aceasta, în două tranșe - una în martie și una în iunie - în total cu un procent de 20%, prevede o Ordonanță de Urgență adoptată săptămâna trecută de Guvern.

Promisiunea privind creșterea salariilor cu 20% fusese făcută de Guvern încă din luna ianuarie, în contextul în care Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, amenința atunci cu declanșarea grevei generale, dacă salariile nu vor crește.

„Actul normativ aprobat de Executiv stabileşte că, începând cu luna martie 2024, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţii din domeniul asistenţei sociale, precum şi ale personalului TESA din unităţile şi centre de asistenţă socială cu sau fără personalitate juridică se majorează cu 20% faţă de nivelul salariului de bază aferent lunii decembrie 2023. Această majorare se acordă în două tranşe egale, începând cu data de 1 martie 2024, respectiv 1 iunie 2024”, anunţă Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

„Misiunea angajaților din asistență socială nu este deloc ușoară și trebuie răsplătită corect, în raport cu munca depusă. Așa cum ne-am angajat în timpul discuțiilor pe care le-am avut cu organizațiile sindicale reprezentative din acest domeniu, Guvernul României a majorat astăzi veniturile celor care și-au asumat să aibă grijă de cei mai vulnerabili dintre noi”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Ordonanța de urgență a Guvernului majorează și salariile de bază ale personalului din sănătate, precum și cele ale personalului TESA din sănătate, creșterea urmând să se facă tot eșalonat.

De majorări vor beneficia și 235.611 de medici, farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni, registratori medicali, statisticieni medicali și personal auxiliar-sanitar, personal TESA.

Actul normativ stabilește și faptul că medicii de medicină generală care efectuează gărzi în cadrul serviciilor de ambulanță și al structurilor de primire urgențe (UPU/CPU) din cadrul unităților sanitare vor beneficia de indemnizație pentru gărzile efectuate, în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.