Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Liviu Dragnea, scos din penitenciar pentru a fi audiat în dosarul lui Zgonea. Judecătorul a declarat şedinţa nepublică

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea supărat gest

Liviu Dragnea a fost scos din penitenciar pentru a fi dus la Tribunalul Bucureşti, pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul lui Valeriu Zgonea. Judecătorul de şedinţă, Gheorghe Tudorel Zgondea, a declarat şedinţa nepublică, în ciuda opoziţiei procurorului DNA.

Şi Victor Ponta a fost citat pentru a fi audiat, însă acesta nu s-a prezentat deocamdată. Dragnea şi Ponta ar fi fost audiaţi şi de procurorii DNA, în cursul urmărieii penale.

Judecătorul care ar trebui să îl audieze pe Dragnea, fără să fi început dosarul, întrebat procurorul dacă ar trebui declarată sedinţa nepublică. Mai precis, a vrut să se asigure că Dragnea nu va fi văzut de presa prezentă în sală. Procurorul a spus că nu s-a strigat dosarul şi că ar trebui parcursă această provedură.

Procurorul DNA a afirmat că situaţia prezentată de judecător nu este necesară, pentru că este vorba de persoane publice şi acest fapt nu trebuie să conducă la o astfel de măsură.

După strigarea dosarului, avocații au cerut  secretizarea audierilor de martori. Instanţa, având în vedere calitatea martorilor din cauză, urmează să declare şedinţa nepublică. Ulterior, judecătorul şi-a dat seama că martorii nu sunt prezenţi şi a amânat cauza pentru a doua strigare.

După ce a dictat dispoziția de nepublicitate a dosarului. După câteva alte discuţii, judecătorul a revenit asupra problemei sale cu presa:  "Dacă mai întreabă să spuneţi că e nepublică. Poate au treabă în altă parte."

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus, în ianuarie 2018, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Valeriu Zgonea, preşedinte al Camerei Deputaţilor la data faptei, pentru infracţiunea de trafic de influenţă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, când îndeplinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi totodată vicepreşedinte al unei formaţiuni politice, Zgonea a acceptat promisiunea făcută de inculpatul Dumitru Dobrică, consilier judeţean, privind primirea de foloase necuvenite pentru sine, în schimbul influenţei pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcţionari publici şi a promis că-i va determina să numească într-o importantă funcţie publică o rudă a acestuia.

Ulterior, arată procurorii, Zgonea a primit de la Dumitru Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism şi cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

''La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu - Ştefan, persoana respectivă a fost numită în funcţia de preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, deşi nu avea pregătire de specialitate în domeniu. Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu - Ştefan, persoana respectivă şi-a păstrat funcţia la nivelul administraţiei publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale'', precizează procurorii anticorupţie.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii până la concurenţa sumei de 62.143 lei.

DNA menţionează că, în aceeaşi cauză, Dumitru Dobrică, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Buzău în perioada iunie 2004 - decembrie 2013 şi administrator/acţionar al unei societăţi comerciale, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.