Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă EFSA: Europa este în pragul unei noi pandemii

Bing
Gripa aviara

Miercuri, Agenția pentru Siguranța Alimentară a Uniunii Europene (EFSA) a emis o avertizare cu privire la posibilitatea unei pandemii de gripă aviară în cazul în care virusul devine transmisibil între oameni. Acest lucru se datorează faptului că oamenii nu au imunitate împotriva acestui virus.

Acest avertisment vine la o zi după ce Texasul a raportat că tulpina H5N1 a virusului gripei aviare a fost detectată la o persoană care a crescut vite despre care se presupune că au fost infectate cu acest virus, relatează Reuters.

Gripa aviară este o preocupare pentru guverne și pentru industria avicolă atât din cauza riscurilor de boală la păsări, cât și din pricina posibilității de transmitere a acesteia la oameni.

Numărul de focare de gripă aviară a fost mai mic până acum, dar boala s-a răspândit geografic, incluzând Antarctica, la un număr tot mai mare de mamifere, ceea ce crește riscul ca ea să devină o amenințare mai mare pentru oameni.

Lipsa de imunitate crește riscul unei pandemii de gripă aviară

Până în prezent nu s-a observat nicio transmitere a bolii de la om la om, iar transmiterea gripei aviare de la animale infectate la oameni este rară.

"În cazul în care virusurile gripei aviare H5N1 dobândesc capacitatea de a se răspândi printre oameni, ar putea avea loc o transmitere pe scară largă din cauza lipsei de imunitate", a arătat EFSA.

887 de cazuri de infecție umană cu virusul H5N1 au fost raportate la nivel mondial între ianuarie 2003 și 26 februarie anul acesta, a arătat Organizația Mondială a Sănătății în ultimul său raport. Dintre acestea, 462 au fost fatale, reprezentând o rată de 52%.

Majoritatea cazurilor au fost depistate la persoane care au fost expuse fără protecție la păsări de curte bolnave sau moarte, la piețe de păsări vii sau la un mediu contaminat, relevă sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.