Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă generală în Lituania: Vilniusul își pregătește țara de un dezastru la o centrală nucleară care nu a fost încă pusă în funcțiune

Strategic Culture Foundation
razboi nuclear distrugere

Lituania a demarat marţi un exerciţiu inedit de evacuare de urgenţă în caz de accident nuclear, motivat de temerile legate de o centrală care va fi pusă în funcţiune în curând în Belarusul vecin, informează AFP, potrivit Agerpres.

Sirenele au dat semnalul de alarmă, iar televiziunea publică a difuzat mesaje prin care le-a cerut cetăţenilor 'să închidă uşile şi ferestrele şi să acopere sistemul de ventilaţie' înainte de a se refugia la subsol. Locuitorii zonei vizate au primit mesaje similare pe telefoanele lor mobile.

Exerciţiul a fost organizat de autorităţi pentru a răspunde îngrijorărilor provocate de viitoarea punere în funcţiune a centralei belaruse din Astraveţ, 50 km de capitala lituaniană Vilnius.

Citește și: Dezastru pentru Opoziție! Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, dinamitată! (surse)

Proiectul, lansat în 2008 de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, este realizat de grupul rus Rosatom.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat că centrala nu respectă normele internaţionale şi 'constituie un risc pentru securitatea naţională' a ţării sale. Belarus şi Rosatom susţin contrariul.

'Exerciţiul a dat deja rezultate şi putem să întrevedem unele lacune' în sistem, a declarat presei de la Vilnius titulara de la Interne, Rita Tamasuniene. Ea a cerut lituanienilor 'să rămână calmi, dar vigilenţi'.

Lituania va investi mai multe resurse în echipamente mult mai moderne pentru a monitoriza nivelul radiaţiilor, a adăugat ministrul lituanian de interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.