Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a fost suspendat din nou din funcție

breaking news stiripesurse.ro

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit marți, 2 ianuarie 2018, că președintele Igor Dodon și-a încălcat atribuțiunile constituționale și jurământul de credință. Astfel, Curtea a stabilit ca Dodon să fie suspendat temporar din funcție, atribuțiunile urmând să fie preluate temporar de președintele Parlamentului.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a examinat marţi sesizarea Partidului Democrat privind suspendarea atribuţiilor lui Igor Dodon de numire a unor miniştri, această prerogativă urmând să revină președintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Igor Dodon a semnat demisiile mai multor miniştri din Guvernul Filip, după ce Partidul Democrat a decis să facă anumite schimbări în Cabinet. Preşedintele însă a refuzat să semneze decretele de numire în funcţie a noilor miniştri. Ca urmare, PDM s-a adresat CCM cerând să fie constate circumstanţe care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al R. Moldova.

Refuzul deliberat al preşedintelui ţării de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de numire a persoanei propuse în mod repetat de către prim-ministru constituie o încălcare gravă a obligaţiilor sale constituţionale şi poate fi considerată o situaţie în care preşedintele este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile. Ca urmare, interimatul în astfel de situaţii este asigurat de preşedintele Parlamentului sau de prim-ministru.

O situaţie similară s-a înregistrat la sfârşitul lunii octombrie, când a fost numit în funcţie ministrul Apărării, Eugen Sturza. Decretul de numire a fost semnat atunci de Andrian Candu, după ce Curtea Constituţională a suspendat atribuţiile lui Igor Dodon.

***

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.