Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ în Capitală - Încă trei elevi au fost diagnosticați cu MENINGITĂ/ Ministerul Sănătății vine cu precizări

ele.ro
meningita

Pentru trei dintre elevii de la liceul Gheorghe Lazăr, din Capitală, testați după ce o elevă a murit săptămâna trecută de meningită, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis, ca purtători clinic sănătoși ai bacteriei, transmite Ministerul Sănătății.

Citește și: Decizie NEAȘTEPTATĂ pentru Augustin Lazăr, pe final de mandat - ANUNȚUL Curții de Apel Alba în procesul Lazăr - Ministerul JusCtiției

”În data de 18 aprilie, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a testat 61 de elevi și 10 profesori ai liceului din Capitală unde frecventa cursurile tânăra care a decedat în urma unei meningite meningococice fulminante. În cazul unuia dintre elevii tetați, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolată cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fără capacitate patogenă. De asemenea, menţionăm că elevul nu a fost în contact direct nemijlocit cu eleva decedată. În data de 18.04.2019 i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, în doză unică. În urma comunicării rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtător clinic sănătos şi având în vedere contextul epidemiologic la data respectivă (tulpină virulentă), elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian şi i s-a administrat tratamentul necesar stării de purtător, tratament instituit de specialiştii Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. După tratament se va repeta exudatul nazo-faringian”, transmite Ministerul Sănătății într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX.

În afara testelor efectuate de DSPMB, au solicitat testarea și alte persoane, mai spune ministerul.

Printre cei care s-au prezentat voluntar pentru testare sunt și doi elevi ai Liceului Gheorghe Lazăr care, în urma testelor efectuate la Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeș", au fost depistați pozitiv – clinic sănătos. Cei doi tineri nu au facut parte dintre contacții direcți ai tinerei care a decedat (sunt elevi în altă clasă). Și în aceste cazuri, pe masură ce au fost depistate, în 23 și 24 aprilie, au fost recoltate probe de exudat nazo-faringian şi a fost administrat tratamentul stării de purtător.

Profilaxia cu antibiotic administrată la contacții direcți elimină eventuala stare de portaj. Portajul meningococului este o stare normală pentru 10-20% din populație, nu este responsabil de producerea bolii care apare cu o incidență în jur de 1 la 100.000 de persoane.

Un alt caz de infecție cu meningococ a fost confirmat în 22 aprilie 2019, în județul Botoșani. În acest caz, pacienta se afla sub tratament și evoluția este bună. În cursul zilei de 23 aprilie 2019, autoritățile sanitare au confirmat al treilea caz de infecție cu meningocococ la o elevă din județul Vaslui. În acest caz, tânăra a dezvoltat o formă fulminantă a infecției, care a dus la deces.

Meningita meningococică se transmite pe cale aeriană doar în urma unui contact apropiat cu persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu supraviețuiește în mediu, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatură și la uscăciune, spun specialiștii MS.

În România au fost înregistrate doar cazuri izolate, fără legatură între ele. Contacții au fost testați de autoritățile de sănătate publică și au primit profilaxie cu antibiotic.Anual, în țara noastră sunt diagnosticate câteva zeci de cazuri, dintre care circa 20% se soldează cu decese, mai spune ministerul.

Ministerul Sănătății anunța lunic că, potrivit informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) București, toate probele exudat luate de la copiii de la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" au ieșit negative pentru meningită.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat, luni, prin intermediul unei informări, că, potrivit informațiilor furnizate de DSP București, toate probele exudat, în număr de 61, luate de la copiii din liceul Gheorghe Lazăr au ieșit negative.

Joi, o elevă de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală, confirmată cu meningită, a murit. Liceul a luat decizia suspendării cursurilor pentru ziua de vineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.