Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ în Franța: Fluviul Loara a fost CONTAMINAT RADIOACTIV

radioactive

Asociaţia însărcinată cu controlul radioactivităţii în Ouest (ACRO) a anunţat marţi o contaminare radioactivă anormal de ridicată a fluviului Loara, la Saumur (Maine-et-Loire), ”în avalul a cinci centrale nucleare”, relatează AFP.

Prezenţa tritiului - un izotop greu radioactiv al hidrogenului - ”este aproape sistematică, atât în fluviu, cât şi în apele de consum. În ianuarie 2019, concentraţia în apa Loarei a atins 310 de becquereli pe litru”, alertează Laboratorul de la Hérouville-Saint-Clair, în apropiere de Caen, într-un comunicat comun cu Réseau Sortir du nucléaire, informează news.ro.

Citește și: Rareș Bogdan spulberă criticile: Nu înseamnă că voi renunța

”Este consecinţa unui incident? Colectivul Loire Vienne Zéro Nucléaire şi ACRO alertează autorităţile şi cer o anchetă care să stabilească originea acestei valori excepţionale”, subliniază asociaţiile.

În Loara, ”tritiul este prezent într-o porţiune de aproape 400 de kilometri, între Dampierre-en-Burly şi Nantes”, adaugă ACRO în raportul său de analiză a prelevărilor efectuate din decembrie 2017 în mai 2019.

Citește și: Cine este, de fapt, Tudor Biaciu, cel care a făcut declarații explozive despre ‘clanurile’ din sistemul bugetar – Mafia fondurilor europene

La Châtellerault, ”în Vienne, apele râului şi de consum sunt contaminate cu tritiu la fiecare prelevare luară, din decembrie, cu până la 50 de becquereli pe litru. Centrala Nucleară de la Civaux este la originea” contaminării, afirmă ele.

Potrivit Institutului de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN), ”Codul Sănătăţii Publice stabileşte o referinţă de calitate de 100 de becquereli pe litru în cazul tritiului, care nu reprezintă o limită sanitară, ci un prag care, atunci când este depăşit, antrenează o investigaţie complementară în vederea caracterizării radioactivităţii apei”.

Citește și: EXCLUSIV Bugetarul care a aruncat în aer sistemul are ordin de restricție! Nu se poate apropia de mama copilului său

Iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ”o valoare-ghid de 10.000 de becquereli pe litru în cazul tritiului în apa de băut, de luat în calcul în cazul consumului permanent de apă”.

Potrivit Institutului, care este braţul ”tehnic” al ”jandarmului” în domeniul nuclear, nivelul tritiului ”observat de obicei” în apele de suprafaţă este, în afara oricărei surse de emisie de tritiu, de la 1 becquerel pe litru la câţiva becquereli pe litru.

Citește și: Alianța USR-PLUS, transformată în afacere de familie! Liderul care și-a inclus mătușa în schemă

Acesta creşte ”de la câţiva becquereli pe litru la câteva zeci de becquereli pe litru în avalul centralelor nucleare”, şi de la câteva zeci de becquereli pe litru la câteva sute de becquereli pe litru în jurul anumitor instalaţii (centrele de CEA de la Marcoule şi Valduc şi instalaţia Orano din la Hague)”.

Contactat de AFP pe tema studiului ACRO, serviciul de comunicare al Autortiăţii Siguranţei Nucleare (ASN) a răspuns că ”jandarmul” în domeniul nuclear ”va efectua investigaţii cu scopul de a găsi originea acestui nivel detectat” la Saumur şi că ”va reexamina registrele lunare ale evacuărilor centralelor din regiunea respectivă”.

Citește și: Rareș Bogdan spulberă criticile: Nu înseamnă că voi renunța

Însă ”nu există un risc la adresa mediului şi nici a publicului”, a dat asigurări ASN.

Într-un raport cerut de către Asociaţia Naţională a Comisiilor Locale de Informaţii Nucleare, un cerectător de la CNRS conchidea, în 2010, că există o ”subestimare” a ”instanţelor radioprotecţei” a ”toxicităţii” tritiului, singurul radioelement a cărui evacuare auorizată creşte în Franţa.

Citește și: Cine este, de fapt, Tudor Biaciu, cel care a făcut declarații explozive despre ‘clanurile’ din sistemul bugetar – Mafia fondurilor europene

De asemenea, ”lipsa de date” cu privire la ”efectele cancerigene ale tritiului (...) este flagrantă”, porivit acestui raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.