Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Lituania - Aleksandr Lukaşenko a deschis robinetul cu migranți

www.tes.com
Lituania

Lituania s-a confruntat în ultimele 24 de ore cu un număr record de migranţi care i-au trecut graniţa într-o singură zi dinspre Belarusul vecin, relatează agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Au fost interceptaţi la graniţă 171 de migranţi ilegali în ultimele 24 de ore, astfel că numărul total al migranţilor veniţi dinspre Belarus de la începutul anului a depăşit 3.000, faţă de numai 81 în tot anul trecut.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a ameninţat în mod repetat Uniunea Europeană că îi va lăsa să treacă graniţa pe migranţii clandestini ce doresc să ajungă în vestul Europei, ca represalii după sancţiunile instituite de UE împotriva ţării sale.

Lituania, ţară ce are cu Belarusul o graniţă cu o lungime de 680 de kilometri, este cea mai afectată. Prin urmare, guvernul de la Vilnius a înăsprit recent regulile privind azilul şi a început să ridice un gard de sârmă ghimpată la frontieră. Însă construcţia gardului s-a blocat din cauza dificultăţilor de a procura sârma ghimpată. Estonia urmează să livreze Lituaniei acest material din propriul ei stoc, care ar fi suficient pentru ridicarea gardului pe o lungime de circa 100 de kilometri.

Afluxul de migranţi a provocat nemulţumiri şi în rândul cetăţenilor lituanieni. Locuitori ai mai multor oraşe din apropierea graniţei au manifestat la începutul săptămânii împotriva construirii unor noi tabere de refugiaţi. Protestatarii au blocat străzi şi s-au confruntat cu poliţia.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat săptămâna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul comunitar a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia, adăugând că migraţia către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.