Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Marea Roșie: avertismentul pe care l-au primit navele petroliere aflate în apropierea Yemenului

arabnews.pk
vapoare yemen

Pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu și a loviturilor americane și britanice asupra țintelor houthi din Yemen în cursul nopții, cele mai mari grupuri din industria transportului maritim și a petrolierelor își sfătuiesc membrii să stea departe de strâmtoarea Bab el-Mandeb, în timp ce transportatorii deviază din nou în masă tranzitul din Marea Roșie, scrie oilprice.com.

Într-un sfat adresat membrilor săi, Asociația Internațională a Proprietarilor Independenți de Petroliere (Intertanko), care reprezintă aproape 70% din toate petrolierele, chimicalele și gazierele internaționale, a declarat că petrolierele ar trebui "să stea la mare distanță" de Bab el-Mandeb și să facă o pauză la nord de Yemen atunci când călătoresc spre sud pe ruta Canalului Suez.

"Se așteaptă ca perioada de amenințare pentru transportul maritim să dureze câteva zile", a precizat Intertanko în avizul preluat de Financial Times.

Amenințarea mai mare pentru transportul maritim în zonă a făcut ca prețul petrolului să urce cu peste 4 % la începutul zilei de vineri, după ce forțele americane și britanice din Marea Roșie au lovit joi târziu obiective militare din Yemen, ca răspuns la atacurile Houthi asupra navelor din zonă.

Mesajul SUA

"Aceste lovituri țintite sunt un mesaj clar că Statele Unite și partenerii noștri nu vor tolera atacuri asupra personalului nostru și nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea de navigație", a declarat președintele american Joe Biden într-o declarație după atacurile aeriene și maritime.

BIMCO, cea mai mare organizație de membri direcți din lume pentru armatori, navlositori, brokeri și agenți navali, a recomandat, de asemenea, membrilor săi să evite Marea Roșie.

"În cazul în care situația se agravează, trebuie să se aștepte ca toate navele să evite Marea Roșie până la restabilirea unei treceri sigure și să închidă efectiv Canalul Suez pentru toate navele", cu excepția celor care nu trec până la capăt prin Marea Roșie, a declarat Niels Rasmussen, analist șef al BIMCO pentru transport maritim, preluat de Bloomberg.

Într-o actualizare de vineri, gigantul de transport maritim Maersk a declarat că "situația evoluează în mod constant și rămâne foarte volatilă, iar toate informațiile disponibile la îndemână confirmă faptul că riscul de securitate continuă să fie la un nivel semnificativ ridicat".

"Prin urmare, am decis ca toate navele Maersk care urmează să tranziteze Marea Roșie / Golful Aden să fie deviate spre sud în jurul Capului Bunei Speranțe în viitorul apropiat", a adăugat Maersk.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.