Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ! În plină criză de coronovirus, Orban dă cu piciorul aderării la spațiul SCHENGEN. Punct de frontieră privat, dar administrat de stat, la Tuzla

enational.ro
schengen

În plină criză generată de coronavirus și de demisia ministrului cheie în acest context, Victor Costache, pe ordinea de zi a ședinței de guvern conduse de premierul Ludovic Orban se află o ciudățenie mai mare decât virusul care a paralizat globul – o HG privind aprobarea deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat şi a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla, controlat de Regional Air Services, firmă deținută de omul de afaceri, Dorin Ivașcu. Ciudățenie pentru că nimeni nu înțelege oportunitatea acestui demers în contextul actual, când unul din oficialii cheie ai guvernului, ministrul sănătății, a demisionat, iar numărul îmbolnăvirilor și al deceselor crește și în România de la oră la oră.

Din categoria colac peste pupăză, Ministerul Sănătății ar urma chiar să fie implicat în calitate de autoritate competentă în domeniul materialelor și obiectelor care vin în contact cu alimentele, asigură, prin personalul împuternicit din cadrul direcțiilor de sănătate publică teritoriale, controlul oficial al materialelor și obiectelor care vin în contact cu alimentele, inclusiv în punctele de trecere a frontierei, conform legislației în vigoare. La fel, Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române, Ministerul Sănătății prin Direcția de sănătate publică a județului Constanța, structurile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, și ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, va asigura personalul necesar pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat. În plus, România ar trebui să notifice Comisia Europeană cu privire la modificarea listei punctelor sale de frontieră.

Când avioanele NATO care aterizează pe aeroportul Kogălniceanu vin cu resurse medicale din Coreea de Sud și din alte țări aliate care s-au oferit să ajute, autoritățile de la București au timp să se ocupe de demersul unui om de afaceri din Constanța, Dorin Ivascu, să-și facă punct de trecere vamal privat la aeroportul Tuzla care concurează direct Aeroportul Mihail Kogălniceanu (este la doar câteva zeci de km de acesta). De amintit că mogulul Ivascu stă pe bară cu acest proiect din 2012, apoi a mai avut o tentativă în mandatul ministrului Carrmen Dan (în 2018). Acum însă, în context de stare de urgență, când MAI conduce țara și când toată vigilența presei este îndreptată spre pandemia cu coronavirus, Ivașcu pare să fi prins avionul norocos și a scos de la naftalină din nou proiectul.

De amintit că firma de handling Romanian Airport Service (RAS) deține fără întrerupere monopolul pe serviciile de handling de pe Otopeni și alte aeroporturi mari din țară din 1989 încoace.

Legat de acest proiect, în ultimii ani, presa centrală a ținut să sublinieze de fiecare dată și risc de securitate națională creat de transformarea aerodromului Tuzla în punct de frontieră  dat fiind că este amplasat în preajma bazei militare americane de la Mihail Kogălniceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.