Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Republica Moldova! Peste 100 de oameni, blocaţi în Fâșia Gaza. Sunt discuții pentru crearea unui coridor

israel-gaza-palestina

În jur de 100-120 de cetățeni moldoveni se află, în prezent, în Fâșia Gaza, care este bombardată de armata israeliană după ce gruparea Hamas a lansat atacuri asupra teritoriului acestei țări. În prezent, nu există posibilitatea de a părăsi regiunea, fiind însă discuții pentru crearea unui coridor umanitar. Anunțul a fost făcut de ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandr Roitman, în cadrul unui briefing online organizat de MAEIE, conform deschide.md.

Oficial, în Israel muncesc 13 mii de cetățeni. Sunt și persoane cu dublă cetățenie, e greu de estimat câți sunt. Dacă ne referim la Cisiordania, nu avem un număr estimat și nici solicitări. În Fâșia Gaza sunt 100-120 de cetățeni, de acolo nu este posibil de ieșit, se discută despre un coridor, dar încă nu este o decizie. Suntem în contact cu ei, nu au solicitat evacuarea. Nu avem informații în prezent dacă s-ar afla moldoveni printre victime” a declarat Roitman.

Potrivit lui, Ambasada activează în regim 24 din 24 și prestează doar servicii consulare de urgență. A mai fost deschisă o linie telefonică de urgență, iar cetățenii aflați în Israel sunt încurajați să apeleze pentru a primi asistența cuvenită.

Suntem în contact cu cetățenii, am deschis noi linii telefonice de urgență, ca cetățenii să ne poată contacta. Le confirmăm că Aeroportul Ben Gurion e deschis și activează în regim normal. Unele companii și-au sistat zborurile, totuși HiSky continuă să opereze curse AVIA. De asemenea, cetățenii pot zbura cu TAROM spre București. Cetățenii care se află în Israel pot pleca acasă când doresc, nu există nicio limitare. Noi le-am recomandat să nu părăsească locul în care se află și să stea în apropiere de adăposturile antirachetă. Dacă va fi necesară evacuarea cetățenilor, ei vor fi evacuați. La moment, nu suntem la faza respectivă” a mai notat ambasadorul nostru în Israel.

Israelul se află pentru prima dată în ultimii 50 de ani în stare de război după ce gruparea Hamas a lansat sâmbătă mii de rachete, iar militanții săi s-au infiltrat în teritoriul israelian, ucigând și răpind civili. Ultimele informații spun că armata israeliană a eliberat întreg teritoriul de teroriștii Hamas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.