Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă în Siria: Coaliţia antijihadistă îndeamnă populaţia să părăsească Raqqa

siria

Coaliţia antijihadistă condusă de SUA a aruncat pentru prima dată din avioane foi volante destinate locuitorilor din Raqqa, în care îi îndeamnă să părăsească acest fief al grupării Stat Islamic (SI) în Siria, au anunţat vineri un militant şi o organizaţie neguvernamentală, informează AFP.

"Este pentru prima dată când avioane ale coaliţiei au aruncat foi volante care se adresează rezidenţilor, pentru a le cere să plece", a declarat Abou Mohammad, unul dintre fondatorii grupului "Raqqa is Being Slaughtered Silently" (Raqqa este masacrată pe tăcute). Potrivit lui Abou Mohammad, aceste documente se adresează în general jihadiştilor, pentru a le spune că "sfârşitul lor este aproape", conform Agerpres.

 

Grupul lui Abou Mohammad a publicat pe conturile sale de Facebook şi Twitter o imagine prezentată ca fiind o foaie volantă de acest fel.

 

"Momentul pe care îl aşteptaţi a venit, a venit ora să părăsiţi Raqqa", se poate citi în imagine, care arată locuitori, trei bărbaţi cu un sac în spate, o femeie cu văl şi un copil, fugind din oraş, desenat în negru şi alb, spre un peisaj campestru verde, lăsând în urma lor jihadişti ucişi.

 

Statul Islamic "se amestecă printre civili şi îi foloseşte drept scuturi umane", explică Abou Mohammad pentru a justifica acest demers. "De la începutul campaniei de bombardamente ale coaliţiei, aceşti combatanţi au început să se ascundă printre civili", a spus el.

 

Grupări jihadiste precum este şi SI sunt excluse din armistiţiul decretat în Siria la sfârşitul lui februarie, pentru a favoriza negocierile între regimul de la Damasc şi rebeli, menite să pună capăt unui conflict complex, care durează de cinci ani şi care a făcut mai mult de 270.000 de morţi.

 

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), circa 408 civili au fost ucişi în lovituri aeriene ale coaliţiei conduse de SUA în Siria, de la declanşarea, în 2014, a operaţiunilor de bombardare a poziţiilor jihadiste.

 

"Este pentru prima dată când locuitorii din Raqqa sunt rugaţi să părăsească oraşul" de către coaliţie, subliniază directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, care afirmă că "aceste prospecte fac parte din campania de propagandă împotriva SI".

 

Potrivit lui Rahman, "circulă informaţii conform cărora forţele kurde ar pregăti o operaţiune împotriva SI în Raqqa, cu susţinerea coaliţiei internaţionale".

 

Forţele kurde din Siria sunt percepute de Washington ca fiind cel mai fiabil aliat pentru a lupta la sol împotriva jihadiştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.