Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ la Casa Albă: Șeful spionajului american a luat bani de la oligarhul Plahotniuc, interzis în SUA

Richard Grenell

Richard Grenell nu a dezvăluit plățile pentru activitatea de avocatură în numele unui politician moldovean, pe care ulterior SUA l-au acuzat de corupție. Politica propriului său birou spune că pentru această activitate ar putea fi acuzat de șantaj, potrivit propublica.org.

Noul director de informații al președintelui Donald Trump, Richard Grenell, obișnuia să facă lucrări de consultanță în numele unui oligarh din Europa de Est, care acum este urmărit și, recent, i s-a interzis să intre în SUA sub sancțiuni anticorupție impuse luna trecută de Departamentul de Stat.

În 2016, Grenell a scris mai multe articole în apărarea oligarhului, un politician moldovean pe nume Vladimir Plahotniuc, dar nu a dezvăluit că a fost plătit, potrivit înregistrărilor și interviurilor. De asemenea, Grenell nu s-a înregistrat conform Legii de înregistrare a agenților străini, care, în general, impune oamenilor să divulge munca în SUA în numele politicienilor străini.

FARA este aceeași lege pentru încălcarea căreia fostul manager de campanie a lui Trump Paul Manafort și fostul director adjunct de campanie Rick Gates au fost condamnați.

Nu este clar dacă articolele făceau parte direct din lucrările de consultanță plătite lui Grenell de Plahotniuc. Munca neplătită ar putea totuși necesita dezvăluiri în cadrul FARA, dacă ar fi fost direcționată sau beneficiată în primul rând de un politician străin, potrivit lui Matthew Sanderson, un avocat la Caplin și Drysdale care sfătuiește oamenii să respecte FARA. Sanderson a spus că FARA conține câteva scutiri, cum ar fi avocații și întreprinderile, dar niciuna nu pare să se aplice pentru acțiunile lui Grenell pentru Plahotniuc.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu, despre referendumul privind taxa Oxigen:Nu există o soluție perfectă

"Există un motiv real pentru a crede că domnul Grenell ar fi trebuit să se înregistreze aici", a spus Sanderson după ce ProPublica i-a descris circumstanțele. „Acesta este exact tipul de circumstanțe pe care mă aștept să le investigheze în continuare Ministerul Justiției.”

Craig Engle, avocat al firmei de avocatura Arent Fox, a declarat că răspunde la întrebările ProPublica în numele lui Grenell. Engle a refuzat să spună care este activitatea de consultanță plătită a lui Grenell, dar a spus că nu trebuie să se înregistreze în cadrul FARA „pentru că nu lucra în direcția unei puteri străine.”

„Ric nu a fost plătit pentru a scrie aceste povești, de fapt, el a scris sute de povești la momentul său pentru a-și exprima propriile păreri”, a spus Engle. „Dar să fie clar: nu lucra pentru nicio persoană, lucra pentru sine și pleda pentru idealul unui partid politic pro-occidental care era în curs de dezvoltare”.

Munca nedeclarată pentru un politician străin ar pune, în mod obișnuit, o problemă pentru oricine solicită autorizare de securitate sau un loc de muncă într-o agenție de informații din SUA, deoarece ar putea face persoana susceptibilă la influență sau șantaj, potrivit politicii oficiale de la biroul pe care Trump l-a desemnat pe Grenell să-l conducă.

Politica specifică faptul că printre „condițiile care pot ridica o problemă de securitate și pot fi descalificări” se numără:

„Nerespectarea sau dezvăluirea completă, când este necesar, de asociere cu o persoană, grup, guvern sau țară străină.”

„Interese substanțiale de afaceri, financiare sau de proprietate într-o țară străină… care ar putea supune individului un risc crescut de influență sau exploatare străină sau conflict de interese personal.”

„Acționând pentru a servi interesul unei persoane, grupuri, organizații sau guvernuri străine, în orice mod care intră în conflict cu interesele de securitate națională ale SUA”

„Este foarte ușor, nu ar trebui să aibă o autorizație”, a spus Kel McClanahan, un avocat din Washington, specializat în autorizații de securitate. „Dacă ar fi unul dintre clienții mei și doar un angajat normal [federal], aproape sigur nu ar avea autorizație.”

McClanahan a spus că nu este clar cum Grenell ar fi putut obține deja o autorizare ca ambasador. Comitetul de Supraveghere a Camerei investighează dacă administrația Trump a anulat oficialii de carieră în acordarea autorizațiilor de securitate numiților politici.

Deoarece Trump a ales directorul de informații naționale, Grenell va avea acces la cele mai sensibile secrete ale țării. Grenell nu este supus confirmării Senatului, deoarece Trump l-a numit temporar.

Casa Albă, Oficiul Directorului Informațiilor Naționale și Departamentul de Stat nu și-au exprimat punctele de vedere solicitate.

Grenell, care continuă, de asemenea, în postările sale actuale în calitate de ambasador în Germania și trimis special pentru negocierile dintre Kosovo și Serbia, a câștigat favoarea lui Trump cu loialitatea sa neclintită și tweeturile combative. (Într-un caz, el a atacat ProPublica ca răspuns la raportarea faptului că biroul vicepreședintelui Mike Pence a intervenit în deciziile de ajutor extern.) El a ridicat trucurile la Berlin, injectându-se în politica internă a țării, o îndepărtare de protocolul diplomatic obișnuit.

Grenell nu are antecedente în domeniul inteligenței. El a fost purtătorul de cuvânt al SUA la Națiunile Unite în timpul administrației George W. Bush.

Între mandatele sale de guvernare, Grenell a avut o firmă de consultanță în afaceri publice numită Capitol Media Partners. Unul dintre clienții firmei, în conformitate cu informațiile financiare pe care Grenell le-a depus când a devenit ambasador, a fost Arthur J. Finkelstein, regretatul consultant politic republican ai cărui clienți internaționali au inclus prim-ministrul Israel Netanyahu al Israelului și premierul Viktor Orban din Ungaria. Dezvăluirea financiară a lui Grenell indică faptul că a primit peste 5.000 de dolari de la firma Finkelstein, dar nu specifică cât de mult.

Potrivit unei persoane familiare cu relația, Grenell a lucrat pentru Finkelstein ca și consultant media pentru clienții din Europa de Est. Acea persoană și o altă persoană au spus că clientul din Moldova este Plahotniuc, cel mai bogat om din țară și apoi un oficial de vârf în partidul său politic.

În august 2016, Grenell a publicat operațiuni în Washington Examiner și Washington Times, care se apleca pe dreapta, apărându-l pe Plahotniuc și atacându-i pe dușmani ca slujind interesele rusești. La vremea respectivă, Plahotniuc și aliații săi au respins suspiciunile privind implicarea lor într-o fraudă bancară de 1 miliard de dolari în Moldova. „Învinovățirea partidului de guvernământ și a conducerii sale are beneficiile sale politice pentru Rusia”, a scris Grenell în articolul vizat. „Plahotniuc a fost în jurul politicii, afacerilor și vieții civice moldovenești de zeci de ani și s-a dovedit a fi o țintă ușoară.”

Această narațiune s-a aliniat eforturilor lui Plahotniuc de a se prezenta ca pro-occidental la Washington și capitalele europene, în conformitate cu înregistrările de divulgare a lobby-ului. "Cu siguranță, a existat un efort din partea lui de a angaja oficiali americani la acea vreme, că, în ciuda acestei corupții, el era cel mai probabil să țină Rusia în libertate și, prin urmare, ar trebui să-l accepți", a spus Jonathan Katz, care a supravegheat programele de ajutor din SUA pentru Moldova la acea vreme. „Nu s-a potrivit cu nimic din ceea ce făcea intern în țară”, a spus Katz, deoarece Plahotniuc nu a avansat interesele Statelor Unite, cum ar fi promovarea instituțiilor democratice și statul de drept.

Grenell a fost, de asemenea, citat într-un articol din octombrie 2016, în Houston Chronicle, care critica o rezoluție propusă de Reprezentantul Randy Weber, R-Texas, care îi acuza pe Plahotniuc și aliații săi de corupție. "Încearcă să atace singurul grup pro-european din Moldova", a spus Grenell pentru Cronică.

„Realitatea este că este pro-el însuși și nimic mai mult”, a declarat pentru Plahotniuc Valeriu Pașa, care conduce un grup important al societății civile din Moldova, numit WatchDog.MD. „A jucat de ambele părți cel puțin 15 ani.”

Plahotniuc a pierdut puterea în 2019 și a fugit din Moldova. Nu se cunoaște locul său actual. Luna trecută, Departamentul de Stat a aprobat acuzațiile de corupție împotriva lui, interzicându-i acestuia și familiei sale să intre în S.U.A.

„În calitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte corupte care au subminat statul de drept și au compromis puternic independența instituțiilor democratice din Moldova”, a declarat Departamentul de Stat în anunțul său. „Acțiunea de astăzi trimite un semnal puternic, Statele Unite nu tolerează corupția și stă cu oamenii din Moldova în lupta împotriva acesteia.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.