Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ la o centrală nucleară în Finlanda: Autoritățile spun că incidentul este unul SERIOS

BBC Science Focus Magazine
nuclear

Autoritatea finlandeză de securitate nucleară (STUK) a anunţat joi o creştere a nivelului radiaţiilor în urma unui incident la reactorul 2 al centralei nucleare de la Olkiluoto, în sud-vestul Finlandei, dar nu sunt scurgeri radioactive în afara centralei şi situaţia este sub control, relatează AFP şi Reuters.

''Nu sunt indicii privind o scurgere de combustibil în urma incidentului'' şi reactorul a revenit la o ''situaţie stabilă'', nivelul radioactivităţii revenind de asemenea la normal, menţionează într-o declaraţie această autoritate, precizând că a fost informată despre nivelul ridicat de radiaţii la acel reactor joi în jurul orei locale 13:00 (11:00 GMT), scrie agerpres.ro.

Citește și: Kamara intervine sarcastic în scandalul acuzației de rasism asupra lui Colțescu: Sunt component al trupei Alb Negru. Oare am voie să mai spun așa?

''Creşteri ale nivelurilor de radiaţii au fost măsurate într-un sector unde nivelurile de radiaţii sunt ridicate chiar în condiţii de operare normală, motiv pentru care nimeni nu lucrează acolo'', a mai precizat STUK.

''Nu există riscuri pentru oameni sau mediu'', a declarat pentru AFP directorul adjunct al acestei instituţii, Tomi Routamo, care a calificat totuşi incidentul drept unul ''serios''. Sistemele automate au detectat niveluri ridicate de radiaţii în circuitul primar de alimentare al reactorului şi în prezent se fac investigaţi pentru a determina cauza incidentului, a explicat acest responsabil, adăugând că ''este pentru prima dată când un eveniment de acest fel se produce în Finlanda''.

Citește și: Cozmin Gușă dă vina pe Traian Băsescu, pentru eșecul PMP de la alegeri! ‘Băse cel vinovat’

Un incident a mai survenit cu 30 de ani în urmă la o altă centrală nucleară finlandeză, dar într-un circuit secundar, mai puţin sensibil, acum fiind vorba despre circuitul primar de apă, care este mai sensibil întrucât este vorba despre un circuit închis în reactor.

''Este un incident semnificativ şi excepţional şi considerăm important să transmitem informaţii corecte despre el'', a declarat la rândul său ministrul finlandez al sănătăţii şi afacerilor sociale, Aino-Kaisa Pekonen.

Citește și: Nicolae Ciucă, declarație în forță: ‘În următoare ședință de Guvern vom adopta o hotărâre de guvern în care prelungim starea de alertă’

Reactorul 2 al centralei de la Olkiluoto a fost dat în exploatare în anul 1980. Circa o treime din producţia de energie electrică a Finlandei este generată de sectorul nuclear, această ţară având în prezent operaţionale patru reactoare şi alte două în construcţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.