Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Ludovic Orban vorbeşte despre ordonanţă de urgenţă pe organizarea judiciară, în ciuda referendumului de pe 26 mai

Inquam Photos/ Octav Ganea
Ludovic Orban guvern

Premierul Ludovic Orban anunţă că Guvernul nu exclude varianta adoptării unei ordonanţe de urgenţă pe legile justiţiei, în ciuda referendumului din 26 mai, când românii s-au exprimat împotriva unor asemenea ordonanţe.

Orban precizează că o asemenea ordonanţă ar putea prorogarea intrării în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor şi abrogarea majorării perioadei de formare la INM de la 2 la 4 ani.

Varianta ordonanţei de urgenţă este luată în calcul în cazul în care Parlamentul nu adoptă în timp util (înainte de finalul anulului) o lege în acest sens. Potrivit lui Orban, dacă cele două prevederi legale intră în vigoare, sistemul judiciar ar fi blocat, prin plecarea unui mare număr de magistraţi la pensie, ceea ce ar afecta accesul la justiţie.

„Putem modifica mai multe acte normative, poate fi unul sau două. Evident trebuie să discutăm și cu partenerii noștri legat de acest subiect și în funcție de discuțiile cu partenerii noștri vom stabili cât mai exact datele. Voi avea discuții la ședința de Guvern care va avea loc spre sfârșitul săptămânii acesteia vom lua decizia. Este tot proiectul nostru de lege pe care evident că noi îl susținem. Așteptăm votul Parlamentului. Dacă este aprobat de Camera Deputaților, înseamnă că nu mai are rost să ne angajăm răspunderea pe el. În cazul în care nu este adoptat, evident abrogarea recursului compensatoriu va intra pe proiectul de lege pe care ne angajăm răspunderea, pe justiție”, a afirmat Ludovic Orban, luni, la Parlament.

Întrebat ce măsuri vor fi luate, dacă vor fi atacate actele normative la CCR, premierul a răspuns: „În cazul în care din dorința evidentă de a tergiversa adoptarea, vom face ceea ce avem la dispoziție, ca și instrument constituțional și anume vom emite ordonanță de urgență”.

Chestionat ce se întâmplă cu faptul că PNL a promis, înaintea moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă, că nu va adopta ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, Ludovic Orban a replicat: „Suntem într-o situație în care cred că va înțelege toată lumea și nu vom fi nevoiți să dăm ordonanță de urgență, dar suntem obligați să apelăm la această procedură care să permită adoptarea rapidă a acestor modificări”.

Anterior, premierul Orban spusese că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Șeful Executivului a precizat că măsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.

Camera Deputaților a introdus pe ordinea de zi a plenului de miercuri mai multe proiecte de lege, printre care abrogarea recursului compensatoriu, abrogarea pensiilor speciale, eliminarea supraacizei la carburanți și cel privind transportului județean de călători.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.