Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ MONDIALĂ Viața pe Pământ e pusă în PERICOL din cauza riscului dispariției albinelor

Catchy
albine

Declinul populaţiilor de albine reprezintă o ''ameninţare serioasă'' la adresa planetei, a avertizat luni Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) care a solicitat statelor ''să facă mai multe'' pentru a ''proteja aceşti aliaţi indispensabili în lupta contra foametei şi malnutriţiei'', informează AFP, realtează Agerpres.

"Albinele sunt extrem de ameninţate de efectele combinate ale schimbărilor climatice, agriculturii intensive, utilizării pesticidelor, pierderii biodiversităţii şi poluării", a declarat José Graziano da Silva, director general al FAO într-un comunicat emis luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Albinelor.

Citește și: Furtunile au făcut RAVAGII: Un oraș întreg a rămas fără curent, copacii au blocat un drum județean

Graziano da Silva a subliniat că ''absenţa albinelor şi a altor polenizatori'' care participă, prin polenizare, la fertilizare şi, prin urmare, la reproducerea plantelor, ''ar distruge culturile de cafea, mere, migdale, roşii sau cacao''. În cazul în care va continua tendinţa de declin a populaţiilor de insecte polenizatoare, precum albinele, "fructele, nucile şi alte legume" ar putea fi înlocuite cu alte culturi ''precum orezul, porumbul şi cartofii", mai puţin legate de polenizare, favorizând astfel regimuri alimentare dezechilibrate", subliniază FAO. Graziano da Silva a făcut apel la ţările membre să "se orienteze spre politici alimentare şi sisteme durabile în favoarea polenizatorilor". "Chiar şi lăsând florile să crească acolo unde sunt contribuie la acest efort prin hrănirea albinelor", a explicat oficialul.

Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 20 mai în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare. Ziua a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.