Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă mondială! Virușii zombi arctici ar putea declanșa o nouă pandemie terifiantă

Dnevnik
Virusi

Alertă mondială! Virușii zombi arctici ar putea declanșa o nouă pandemie terifiantă

Omenirea se confruntă cu o nouă amenințare bizară de pandemie, au avertizat oamenii de știință, potrivit The Guardian.

Virușii antici înghețați în permafrostul arctic ar putea fi eliberați într-o zi de încălzirea climei Pământului și ar putea declanșa un focar major de boală, spun ei.

Tulpinile acestor microbi Matusalem – sau viruși zombi așa cum sunt cunoscuți – au fost deja izolate de cercetători care au ridicat temeri că ar putea fi declanșată o nouă urgență medicală globală – nu de o boală nouă pentru știință, ci de o boală din trecutul îndepărtat.

Oamenii de știință au început să planifice o rețea de monitorizare a Arcticii

Drept urmare, oamenii de știință au început să planifice o rețea de monitorizare a Arcticii care să identifice cazurile timpurii ale unei boli cauzate de microorganisme antice. În plus, ar oferi carantină și tratament medical de specialitate pentru persoanele infectate în încercarea de a limita un focar și de a împiedica persoanele infectate să părăsească regiunea.

„În acest moment, analizele amenințărilor pandemice se concentrează asupra bolilor care ar putea apărea în regiunile sudice și apoi se pot răspândi spre nord”, a spus geneticianul Jean-Michel Claverie de la Universitatea Aix-Marseille.

„Dimpotrivă, s-a acordat puțină atenție unui focar care ar putea să apară în nordul îndepărtat și apoi să călătorească spre sud – și cred că aceasta este o neglijență. Există viruși acolo sus care au potențialul de a infecta oamenii și de a declanșa un nou focar de boală.”

Acest punct a fost susținut de virologul Marion Koopmans de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam

„Nu știm ce viruși zac acolo în permafrost, dar cred că există un risc real ca unul capabil să declanșeze un focar de boală – să zicem o formă străveche de poliomielita. Trebuie să presupunem că s-ar putea întâmpla așa ceva.”

În 2014, Claverie a condus o echipă de oameni de știință care au izolat viruși vii în Siberia și au arătat că încă mai pot infecta organisme unicelulare – chiar dacă au fost îngropate în permafrost de mii de ani.

Cercetări ulterioare, publicate anul trecut, au dezvăluit existența mai multor tulpini virale diferite din șapte locații diferite din Siberia și au arătat că acestea ar putea infecta celulele cultivate. O mostră de virus avea 48.500 de ani.

„Virușii pe care i-am izolat au putut doar să infecteze amibe și nu au reprezentat niciun risc pentru oameni”, a spus Claverie.

„Cu toate acestea, asta nu înseamnă că alți viruși – înghețați în prezent în permafrost – ar putea să nu fie capabili să declanșeze boli la oameni. Am identificat urme genomice de poxvirusuri și herpesvirusuri, care sunt agenți patogeni umani bine cunoscuți, de exemplu”, mai spoune acesta, potrivit stirileprotv.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.