Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă - O rachetă HIMARS a lovit barajul centralei hidroelectrice Kahovka (presa rusă)

breaking news

Barajul ucrainean Nova Kakhovka, aflat sub controlul rușilor, din regiunea Herson, a fost avariat în urma bombardamentelor forțelor ucrainene, au informat duminică agențiile de presă ruse, citând serviciile de urgență, relatează Reuters, potrivit Rador. Ruperea barajului ar produce o catastrofă.

Agenția de știri de stat rusă TASS, care citează un reprezentant al serviciilor de urgență, scrie că o rachetă lansată de un sistem american de rachete HIMARS a lovit în zona de închidere a barajului, provocând avarii.

  • „Astăzi, la 10:00 (8:00 GMT), şase rachete Himars au fost lansate. Unităţile de apărare antiaeriană au doborât cinci, însă una a lovit ecluza barajului din Kahovka, care a fost avariat", a declarat un reprezentant al serviciilor de urgenţă, citat de agenţiile ruse. Potrivit oficialului, presupusul atac a fost o "tentativă de a crea condiţiile unei catastrofe umanitare", prin fisurarea barajului.

Kievul a dezminţit că ar intenţiona să atace barajul de la Kahovka, o instalaţie cu o înălţime de 30 de metri şi 3,2 kilometri lungime, de dimensiunea Marelui Lac Sărat din SUA (Great Salt Lake), care ar inunda oraşe şi sate capturate de forţele ruse la începutul războiului.

Șeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, Kiril Budanov, a spus că o astfel de acţiune ar crea o catastrofă de mediu şi ar provoca noi probleme Rusiei, ale cărei forţe ar trebui să se retragă către Crimeea, conform Reuters.

"Se vor confrunta cu o inundare totală a zonelor (ocupate de ruşi) pe malul stâng al Hersonului. Ei vor pierde chiar şi teoretic posibilitatea de alimentare cu apă prin Canalul Crimeii de Nord către Crimeea...", a mai spus el.

Potrivit lui Budanov, distrugerea barajului "va nărui, de asemenea, posibilitatea existenţei centralei nucleare de la Zaporojie că această facilitate este indisolubil legată de baraj".

Barajul construit pe râul Nipru asigură aprovizionarea cu apă a peninsulei anexate Crimeea şi a centralei nucleare din Zaporojie.

Trupele Moscovei au evacuat masiv în ultimele zile, spre zona ocupată de ruși, locuitorii din regiunea care ar fi afectată de ruperea barajului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.